Nieuw upgrade schema PHP

Zoals misschien bekend wordt er elk jaar een nieuwe PHP-versie uitgebracht. Dit jaar was dat PHP 8.3. Wij proberen dit ook aan te bieden zodra er een nieuwe stabiele versie beschikbaar is.

In de afgelopen jaren werd er ook steeds een oudere versie uitgefaseerd. PHP onderhield deze versie niet meer, en hierdoor konden wij deze versie niet meer veilig aanbieden. Daarom pasten wij op dat moment de PHP-versie voor onze klanten aan. Dit leidde wel eens tot problemen, zoals een niet meer functionerende website. In de afweging tussen gebruikersgemak en veiligheid kozen wij echter voor de veiligheid.

Recent hebben de ontwikkelaars van PHP besloten om de periode waarin nog security updates worden uitgebracht te verlengen. Vanaf nu wordt op elke versie twee jaar actieve support en twéé jaar security support gegeven.

Wij zijn blij dat zij deze keus gemaakt hebben en volgen die keuze graag. Dit betekent dus dat wij dit jaar geen PHP-versie gaan uitfaseren. PHP 8.1 is de oudste ondersteunde versie, die blijven we aanbieden tot eind 2025.

Uiteraard blijft het voor de veiligheid van je website van groot belang dat het CMS (Content Management System, zoals Wordpress), de thema’s en de plug-ins up-to-date zijn.

Naast het veiligheidsaspect is het zo dat in de meeste gevallen het gebruik van een nieuwere PHP-versie en een up-to-date CMS resulteert in een betere performance. Daarom adviseren wij nog steeds om in een vroeg stadium te upgraden naar de nieuwste PHP-versie. Als dat problemen oplevert kun je nog makkelijk terugschakelen naar een oudere versie en kijken of er misschien beter onderhouden alternatieven zijn.

Je kunt in ons Service Centre heen en weer schakelen tussen de aangeboden PHP-versies. Meer informatie over hoe je dit kunt doen is te vinden op onze Helpdesk-pagina's.

Als je vragen hebt naar aanleiding van dit bericht dan horen we dat graag via support@greenhost.nl.