Infrastructuur

Ons volledig gevirtualiseerde platform draait op zorgvuldig geselecteerde hardware. Mede dankzij het gebruik van SSD, Ceph en Xen hebben we een stabiel, snel en schaalbaar platform ontworpen. Ook onze connectiviteit is uitstekend. Wij staan voor een open Internet en dragen Open Source-software een warm hart toe.

Deze pagina laat een overzicht zien van onze infrastructuur.

Hardware

Wij bezitten de hardware die we gebruiken zelf en selecteren deze zorgvuldig. Dit zorgt ervoor dat we onafhankelijk blijven van derde partijen. Daarnaast garandeert dit juiste toegangscontrole.

Wij kopen High Performance Computing (HPC) hardware. Hoewel deze hardware absoluut gemeten meer energie verbruikt, heeft het wel een laag energiegebruik in verhouding tot de prestaties. Omdat HPC hardware minder groot is dan het equivalent in "low performance computing" hardware, worden er ook minder materialen en mineralen gebruikt om deze hardware te bouwen.

Het grootste deel van onze opslagruimte maakt gebruikt van SSD. SSD heeft hogere toegangssnelheden en is duurzamer en betrouwbaarder dan HDD. SSD is ook energie-efficiënter en dus de milieuvriendelijkste keuze.

Wij hebben HP gekozen als voorkeursleverancier voor onze hardware en de meerderheid van ons netwerk. Het is bekend dat HP stabiele en snelle producten levert. Ook scoort HP volgens Greenpeace goed op een aantal milieu-aspecten

Voor switching en routing gebruiken wij Arista. De keuzes hiervoor zijn gelimiteerd omdat er weinig concurrenten zijn op dit gebied (Juniper, Cisco, Arista). Arista komt voor ons naar boven als de beste optie omdat zij relatief open zijn over de benodigde software en een laag energieverbuik hebben in vergelijking tot de andere leveranciers. Aan het einde van hun levensloop kunnen wij Arista hardware hergebruiken op andere plekken in ons netwerk.

Wij zijn kritisch richting onze leveranciers op het gebied van performance, stabiliteit en milieu-impact tijdens het gebruik én bij de productie. Wij houden Greenpeace's gids voor groene electronica, "groene elektronicagids", goed in de gaten. Deze gids rapporteert over de milieu-impact van hardware-producenten. Ook vragen wij leveranciers naar informatie over hun bevoorradingsketen, hoewel deze informatie niet altijd gedeeld wordt. Desondanks geloven wij dat als wij deze kritische vragen blijven stellen, zij zich zullen verbeteren op het gebied van transparantie wat zal leiden tot duurzamere hardware.

Software

Bij het selecteren van software is open source software onze eerste keuze. "Proprietary" software overwegen wij alleen wanneer er geen open source alternatief beschikbaar is. De lijst van applicaties die we gebruiken is lang, maar een paar van onze favorieten zijn Ceph, Xen, HAProxy en GitLab.

Greenhost draagt ook actief bij aan het ontwikkelen van software. Het Service Centre, waar klanten hun Greenhost Services kunnen beheren en controleren, is gemaakt door onszelf. Dit stelt ons in staat om technologieën zoals Let's Encrypt te gebruiken en deze aan te bieden in onze hosting-omgeving. Onze open source projecten zijn beschikbaar op onze GitLab. Onze bijdragen aan andere open source projecten kan gevonden worden op GitHub.

Opslag: Ceph

Ceph

Onze opslag draait op Ceph. Ceph is een gedistribueerd opslagsysteem met goede prestaties, betrouwbaarheid en schaalbaarheid. De meeste alternatieven gebruiken nog controllers, indexers of monitors die tot zwakheden of "single points of failure" leiden. Dit is bij Ceph niet het geval. Deze open source technologie stelt ons in staat om een volledig redundant opslagplatform te draaien. Ons primaire opslagplatform gebruikt alleen SSD's met een drievoudige redundantie.

Virtualisatie: Xen

Xen

Greenhost begon met virtualiseren in 2005 toen de meerderheid van andere hosting bedrijven nog draaide op bare metal. Onze virtualisatie gebruikt Xen, wat ons in staat heeft gesteld om flexibel en schaalbaar platform te creëren. Xen is een goed bekend, open en volwassen software product dat paravirtualisatie (PV) and hardware virtualisatie (HVM) modes aanbiedt. Echter hebben wij Xen ingesteld om de relatief nieuwe paravirtualisatie met geassisteerde hardware virtualisatie (PVH) mode te gebruiken. Deze PVH mode heeft het beste van beide wereld op het gebied van prestaties en veiligheid. Alle nodes gebruiken (moderne) Xeon CPUs om fantastische CPU-prestaties te bieden.

Wij gebruiken Xen samen met Ceph en we zijn niet afhankelijk van lokale opslag. Op deze manier kunnen we een flexibel en schaalbaar platform aanbieden en tegelijkertijd punten die kunnen falen limiteren.

Connectiviteit

AMS-IX logo

Greenhost is lid van RIPE en APNIC. We bezitten onze eigen IPv4 en IPv6 adressen en hebben de volledige controle over het gebruik en "routen" van deze adressen. Voor de connectiviteit hebben we meerdere "transit" en "peering" providers. Dit maakt ons netwerk "multi homed". Op deze manier kan geen enkele derde partij een limiterende factor zijn. Onze primaire transit providers zijn FiberRing en IX-reach. De keuze voor deze providers is gebaseerd op hun infrastructuur en routes. Daarnaast zijn wij lid van AMS-IX, een van de meest belangrijke Internet Exchanges in de wereld. Hier zijn we gepaard met de grootste verzameling peering partners om onze routes en connectiviteit te optimaliseren.

Transparantie

We houden ervan onze kennis te delen en we zijn altijd enthousiast om meer te leren. Als u vragen hebt over ons platform, voelt u zich vrij om deze te stellen. Om ons platform en haar gebruikers te beschermen zullen we niet alle details kunnen delen maar over het algemeen zijn onze technici zeer bereid uw vragen te beantwoorden.