Internationale dag van de Privacy

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Vandaag is de dag van de data privacy.

Tegen de surrealistische achtergrond van de voortrazende Wikileaks saga, de eeuwige terugkeer van de gekraakte OV-chip en de opstekende wind van verandering in Egypte, die de overheid probeert in te dammen door in het hele land internet plat te leggen, geeft 90% van de Nederlanders aan serieus bang te zijn voor schending van hun privacy. De grote verhalen van vandaag zijn verbonden door koper, glasvezel en WiFi en we beseffen ons meer en meer dat die lijnen ons niet alleen verbinden maar ook bespioneren.

Gisteren bezocht ik IgniteAmsterdam bij Mediamatic over games en consoles. Niels 't Hooft was een van de sprekers en gebruikte zijn vijf minuten om zijn onbehagen over de nieuwe spelcomputer van Microsoft te uiten. De Kinect is nog niet uit in Nederland maar heeft al aardig wat controversie veroorzaakt. Het apparaat projecteert een infrarood raster op je lichaam en filmt dat vervolgens weer. Daardoor weet de Kinect waar je bent, wie je bent en wat je doet. Dat werkt echt briljant als je een spelletje speelt: je kan springen en boxen en wat al niet meer zónder controller; maar ondertussen vraag je je af wat er gebeurt met de beelden… Dat de technologie ontworpen is door het Israelische leger bewijst niks, maar draagt wel bij aan een gevoel van onbehagen.

Het aloude adagium "ik heb toch niks te verbergen"  is allang failliet. De documentaire "Wat nou Privacy" van de VPRO uit 2010 maakte dat ook weer eens meer dan duidelijk. Door internet zijn de mogelijkheden van privacyschendingen exponentieel toegenomen. Je mail kan makkelijker worden onderschept, je browserhistorie wordt uitgelezen door websites die je bezoekt, je gesprekken met geliefden liggen op straat en je zoekopdrachten van de afgelopen jaren kunnen dienen als materiaal voor een film zoals "I Love Alaska".

En als bedrijven of overheid niet actief bezig zijn met het verzamelen van je data, dan geven we het zelf aan ze in ruil voor een spelletje, een profielpagina met leuke foto's of omdat we een oneindig grote mailbox van meer waarde achten dan aan de inhoud van onze privé correspondentie. Daarnaast wordt je elektriciteit gemeten, je auto gevolgd, je kind geregistreerd, je medische gegevens opgeslagen en jijzelf een paar keer per dag gefilmd. Mocht dat laatste niet lukken dan is er altijd nog de GPS data van je telefoon om te achterhalen of je wellicht op de verkeerde plek op de verkeerde tijd was en kunnen de verschillende RFID chips die je bij je draagt (zoals die in je paspoort) op afstand worden uitgelezen.

Is er dan helemaal niks heilig meer in je privé bereik? Het ziet er inderdaad wat somber uit. Je zou eens een paar dagen www.privacynieuws.nl moeten volgen… Daarbij vergeleken is deze opsomming nog niks. Ligt heel internet dan open en is alles verloren? Nee, er is een kleine groene provider die moedig weerstand biedt aan de voortdurende aanvallen op de internetgebruiker. Naast het informeren van gebruikers over mogelijkheden tot zelfverdediging, met bijvoorbeeld een Freedombox, en met donaties aan digitale burgerrechten beweging Bits of Freedom, is Greenhost de enige hosting provider die je gegevens niet logt.

We zijn heel erg blij met de oproep vandaag van Europarlementariër Judith Sargentini om de bewaarplicht af te schaffen. Greenhost heeft echter vanaf het begin daar niet aan mee gedaan. En we roepen nog steeds gebruikers en providers van internet op om mee te doen aan de Log Me Niet actie. Hopelijk levert de internationale dag van de Privacy nog meer van dit soort initiatieven op en kunnen we een begin maken met het terugveroveren van onze privacy op de talloze schendingen van de afgelopen jaren.