Een stukje Greenhost in huis

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Rechtenprofessor en privacyvoorvechter Eben Moglen werkt samen met een aantal Debian-ontwikkelaars aan een apparaatje dat dataverkeer moet gaan versleutelen. De Freedom Box zou met goedkope hardware en vrije software gebouwd kunnen worden. Wij van Greenhost volgen deze berichten met meer dan gemiddelde belangstelling.

Klanten van Greenhost maken gebruik van groene websites en beveiligde mail. Al onze computers draaien op groene stroom en we zijn de enige provider in Nederland die geen log bestanden bijhoudt van je email verkeer. Maar helaas valt hetzelfde niet over andere servers te zeggen. De informatie die je naar je Facebook of LinkedIn account verstuurd is voor derden leesbaar op de lange weg tussen jouw computer en de computers van Facebook of LinkedIn. Hetzelfde geldt voor de mails die je verstuurd vanuit Hotmail en Gmail. En sinds de wet bewaarplicht is aangenomen staan bij alle Nederlandse providers altijd alle email verkeersgegevens te beschikking aan opsporingsdiensten.

Greenhost probeert zijn gebruikers zoveel mogelijk te beschermen tegen al deze mogelijke bedreigingen op het net, maar onze reikwijdte is beperkt. Reden te meer om blij te zijn met de aankondiging van de Freedom Box! De Freedom Box lijkt een welkome aanvulling in het arsenaal vanĀ  middelen ter bescherming van je privacy.

Al enkele jaren is de tendens dat steeds meer van je persoonlijke data van je eigen computer naar computers van (grote) bedrijven verhuist. Je mail en je agenda staan bij Google, je vakantiefoto's op Flickr, je video's bij Youtube en je hele vrienden netwerk houdt Facebook bij(elkaar). De Freedom Box zou dit proces moeten stoppen en zelfs omdraaien. Het is een kleine computer die net zoveel stroom gebruikt als een spaarlamp en altijd bereikbaar is via internet. De Freedom Box draait op een variant van Linux, en hij staat bij je thuis. De data die erop staat is bereikbaar voor iedereen die je daar toestemming voor geeft, de data wordt automatisch versleuteld opgeslagen op gelijke Freedom Boxen die bijvoorbeeld bij vrienden staan en je bent zelf geheel heer en meester over de inhoud en wat ermee gebeurt. En in principe zou je er precies hetzelfde mee moeten kunnen doen als al die eerder genoemde websites bij elkaar.

Als je nu ook nog meerdere enorme internet aansluitingen neemt, groene stroom aanvraagt en jezelf inhuurt als 24 uurs helpdesk, programmeur en Linux expert, dan heb je zelfs ons niet meer nodig.

Kijk voor meer informatie op:

http://wiki.debian.org/FreedomBox

http://www.logmeniet.nl

Artikel in Techworld.nl