SSH-sleutel kwijt / Buitengesloten

Normaal gesproken beheert u uw VPS via SSH. Door een misconfiguratie of doordat u uw SSH-sleutel kwijt bent, kan het zijn dat u geen toegang meer heeft tot uw VPS. Deze handleiding beschrijft twee manieren om de toegang te herstellen.

Optie 1: Init-applicatie aanpassen

Als een VPS wordt opgestart, draait er standaard een "init"-applicatie, die verantwoordelijk is voor het normale opstartproces. Het is mogelijk om de init-applicatie aan te passen en in plaats daarvan een simpele "shell" te starten. Zodra de shell draait, kunt u wijzigingen aan het bestandssyteem aanbrengen.

Wijzig init in het Service Centre

 1. Open de VPS-instellingen in het VPS-overzicht met Beheer VPS…
 2. Zet de VPS uit met Uitschakelen (of Forceer uit)
 3. Ga naar de Details-tab
 4. Kies Bewerk systeem
 5. Open Geavanceerde opties
 6. Voeg in het Kernel-opties-veld init=/bin/bash toe
 7. Klik Opslaan
 8. Start de VPS met Inschakelen (onder Console)

Na het opstarten kun je direct in de shell in het platform aanpassingen maken. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van de juiste sleutel in het authorized_keys-bestand.

Mocht het zo zijn dat u na het opstarten alleen leesrechten heeft op het bestandssysteem dan kunt u dit aanpassen door mount -o remount,rw / uit te voeren. Wanneer u de gewenste aanpassing heeft gedaan, kunt u het systeem weer in read-only zetten met het commando mount -o remount,ro /.

Omdat het systeem op een bijzondere manier is opgestart, zal deze niet reageren op een normaal afsluit-commando. Gebruik de Forceer uit-functie om de VPS uit te zetten.

Daarna kun u de Kernel-opties (punt 6 hierboven) weer terugzetten en het systeem normaal opstarten.

Optie 2: De disk mounten in een andere VPS

Als er meer wijzigingen nodig zijn en het wenselijk is deze wijzigingen via SSH aan te brengen, is het ook mogelijk de disk te benaderen vanaf een andere VPS. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Creëer een nieuwe (minimale) VPS en geef deze een herkenbare naam, bijvoorbeeld "recovery"
 2. Zet beide VPS'en uit, dus zowel de recovery-VPS als de te herstellen VPS
 3. Navigeer in het linker menu naar Diskimages
 4. Zoek het diskimage van de VPS waar je geen toegang toe hebt en kies Disk beheren…
 5. Wijzig de toegewezen VPS bij Instance naar de recovery-VPS
 6. Kies het tweede diskslot bij Index: Position 1 (xvdb1)
 7. Sla de gegevens op

Nu kunt u de recovery-VPS opstarten en daarmee de disk van de te herstellen VPS benaderen met SSH. De disk zal beschikbaar zijn op /dev/xvdb1. U kunt de disk mounten en de inhoud wijzigen.

Zet wanneer u klaar bent de recovery-VPS weer uit. Koppel de disk weer terug aan de oorspronkelijke VPS en start deze weer op.

Wanneer u klaar bent kunt u de recovery-VPS en het bijbehorende diskimage verwijderen zodat daar geen kosten meer voor gerekend worden.