Redesign Service Centre

De afgelopen tien jaar heeft ons Service Centre gewerkt met dezelfde bekende UI (User Interface). Hiermee konden technische taken uitgevoerd worden, administrative wijzigingen doorgevoerd worden en nog legio andere taken uitgevoerd worden. De functionaliteit van ons Service Centre is gestaag uitgebreid, maar het design en de structuur van de deze pagina´s hebben nooit de aandacht gekregen die ze wel verdienen.

We zijn blij om te kunnen melden dat we vandaag de eerste stap zetten en beginnen met het design project om dit aan te pakken. We willen de gebruikerservaring verbeteren, zonder de functionaliteit die je mischien gewend bent aan te tasten. Omdat het Service Centre is uitgegroeid tot een groot systeem met veel onderling afhankelijke onderdelen, zullen we de design wijzigingen beetje bij beetje uitrollen. Hierdoor maken we geleidelijke wijzigingen over een langere periode.

Eerste stap 👟

De eerste stap in dit proces zetten we nu. We introduceren vandaag de vernieuwde header en zijbalk! Je ziet waarschijnlijk dat het is geüpdatet naar de vertrouwde Greenhost-kleuren, en dat het een nieuw lettertype gebruikt. Ook al lijkt dit maar een kleine wijziging, we zijn hier al heel enthousiast over! Op de achtergrond is namelijk al een hoop veranderd om dit mogelijk te maken. Dat was ook nodig als voorbereiding voor de volgende stappen.

Nieuwe UI screenshot
Screenshot van de niewe UI
Oude UI screenshot
Screenshot van de oude UI

Het werk aan dit redesign werd lang tegengehouden doordat het ontwerp van het Service Centre weinig flexibel was. Door de manier waarop het was gebouwd was het lastig om losse onderdelen te vervangen zonder de werking van andere onderdelen te beinvloeden. We zijn dit geleidelijk aan het verhelpen door de front-end (de knoppen en menu's waar wijzigingen mee gemaakt worden) los te koppelen van de back-end (waar de wijzigingen worden verwerkt en opgeslagen). Dit doen we met MFE's (micro front-ends). Dit biedt ons een hoop flexibiliteit, en laat ons stap voor stap kleine verbeteringen doorvoeren.

Design principes 🎨

We zijn meer van plan dan simpelweg onze bedrijfskleuren toevoegen. We hebben veel nagedacht over het design. Ons doel is ervoor zorgen dat de bestaande functies makkelijker te vinden, en meer intuïtief te gebruiken zijn, zonder dat daarbij de functionaliteit of flexibiliteit verloren gaat. Daarnaast willen we ook dat het fijn en plezierig in gebruik is.

We beginnen daarbij niet vanaf nul: we versimpelen wat al werkt, verbeteren waar dat mogelijk is en repareren en re-designen waar dat echt nodig is.

Meer geschikt voor kleine schermen 🐜

Het oude design van het Service Centre was technisch gezien te gebruiken op een smart phone of een ander klein scherm. Het was een bruikbare oplossing in een noodgeval, maar alleen als je al wist wat je zocht. Omdat het hier nooit voor was ontworpen was het echter niet praktisch in gebruik.

Met de nieuwe UI houden we vanaf het begin rekening met kleinere schermen. Het header menu schaalt mee met de afmetingen van het scherm. Het zijmenu wordt inklapbaar. En wanneer we het design van de pagina's aanpakken houden we hier ook rekening mee.

Wat kun je nog meer verwachten? 🕐

Momenteel zijn we bezig met de VPS pagina's. We hopen je hier snel meer over te kunnen vertellen!

Daarna kan je verwachten dat we een-voor-een de pagina's onder "Hosting" en "Administratie" zullen verbeteren.

Neem een kijkje 👀

Ondertussen nodigen we je graag uit om alvast een kijkje te nemen in ons Service Centre om de eerste veranderingen te zien. We hebben de huidige verbeteringen zelf al een tijdje getest, en als dagelijkse gebruikers van het Service Centre zijn we er zeer tevreden mee!

Mocht je, om welke reden dan ook, toch terug willen naar het oude ontwerp, dan blijft dat nog een tijd mogelijk, in elk geval tijdens deze test periode. We bieden de mogelijkheid om terug te schakelen via de oude versie van de UI via de knop links onder op de pagina, met de naam "New UI".

New UI checkbox

We horen graag je feedback. Bevallen de veranderingen? Vind je het niks? Zijn er dingen die niet zo werken als je verwacht? Heb je suggesties voor toekomstige veranderingen? Laat het alsjeblieft weten! Stuur ons een email, of laat een bericht achter via ons contact formulier