Hoe we Greenhost nog groener maken

Sinds Greenhost is opgericht hebben we zo veel mogelijk duurzame beslissingen gemaakt. We begonnen door samen te werken met het duurzame datacentrum "EvoSwitch" en gingen door door tweedehands meubilair te kopen en een energiezuinig gedeeld hosting platform te maken. Bij Greenhost willen we niet alleen maar duurzamer zijn dan andere bedrijven. We willen zo duurzaam mogelijk zijn! Om die reden hebben we een permanent team van medewerkers opgericht dat zich bezig houdt met het groen houden van Greenhost. Voor dit jaar hebben we ons voorgenomen om ons bezig te houden met de volgende belangrijke stappen:

 • Jaarlijkse rapportage van energiegebruik
 • Jaarlijkse rapportage van onze broeikasgassenuitstoot
 • We willen ons inkoopbeleid verfijnen en open source maken

We denken dat het publiceren van deze gegevens een goede eerste stap is. Aan de ene kant zal dit ons dwingen om kritisch naar onszelf te blijven kijken en scherp te blijven. Aan de andere kant stelt het jullie, onze partners en klanten in de gelegenheid ons te wijzen op eigenaardigheden. Je kunt ons duurzaamheidsteam bereiken door een e-mail te sturen naar sustainability@greenhost.net.

We kregen het afgelopen jaar al zo'n soort melding binnen via een blog post over de duurzaamheid van webhosting. Zaailingen heeft een onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van verschillende data centers. Zij komen tot de conclusie dat EvoSwitch, een van de data centers waar wij zaken mee doen, zogenaamde sjoemelstroom aanbiedt.

Hemweg Centrale
Hemweg centrale (CC-BY-SA 4.0 – Chris Snijder)

"Sjoemelstroom" uitgelegd

Toevallig is er onlangs in een aflevering van Zondag met Lubach uitgezonden die de problemen met de energiemarkt aan de kaak stelt. Als je geen zin hebt om een lang gedetailleerd verhaal te lezen kun je hun satirische samenvatting bekijken.

Het netwerk

Om te beginnen is er fysiek maar één elektriciteitsnetwerk. Alle electriciteit wordt gedistribueerd over hetzelfde netwerk, ongeacht of het geproduceerd is door verbranding van kolen of door windmolens. Waar het in feiten op neer komt is dat er niet een groenestroom- en een grijzestroomkabel je huis binnen komen waar je uit kunt kiezen. Het kiezen van een duurzame leverancier betekent dat je investeert in een bedrijf dat zo veel groene stroom moet produceren of kopen als jij gebruikt.

De GvO-markt

De energiemarkt is internationaal en veel energie die in Nederland als duurzaam verkocht wordt, wordt niet in Nederland opgewekt. Veel van deze vermeende "groene stroom" wordt opgewekt in waterkrachtcentrales in Scandinavische landen zoals Noorwegen. Echter, de electriciteit die in Noorwegen wordt opgewekt zal nooit jouw stopcontact in Nederland bereiken.

Ten eerste omdat elektriciteitsnetwerken internationaal vaak niet met elkaar verbonden zijn.

Ten tweede omdat het transporteren van elektriciteit gepaard gaat met verliezen. Het zou niet economisch zijn om elektriciteit over lange afstanden te transporteren.

Ten derde is het elektriciteitsnetwerk niet zoals het internet: het is geen "switched network". Het is dus niet mogelijk om elektriciteit van een specifieke bron naar een specifieke klant te sturen.

Om deze redenen zijn er GvO's in het leven geroepen, kort voor Garanties van Oorsprong. Er is een internationale markt van GvO's. Die beschrijven een hoeveelheid energie en hoe die energie is opgewekt. GvO's zijn eigenlijk het "groen" in "groene stroom". Het idee is dat de elektriciteit die een GvO beschrijft slechts één keer afgenomen kan worden. Dus als je als producent 1 GWh (gigawattuur) opwekt kun je die elektriciteit via het netwerk verkopen. Het recht om 1 GWh elektriciteit "groen" te noemen kun je los van de elektriciteit verkopen op de GvO-markt. Dit betekent dat:

 • Consumenten nu duurzame energie kunnen kopen, zelfs als er in de buurt geen duurzame stroom geproduceerd wordt.
 • Consumenten die zien dat er in hun omgeving geen stroom wordt opgewekt door fossiele brandstoffen te verbranden, zouden tot de conclusie kunnen komen dat hun stroomvoorziening dus duurzaam is. Maar met GvO's hoeft dat helemaal niet waar te zijn.
 • Dit betekent dat er verwarring kan ontstaan over waar de stroom eigenlijk vandaan gekomen is: van een fysieke bron in de buurt of van de GvO's. Dit maakt het mogelijk dat elektriciteit twee keer als duurzaam verkocht wordt. Zo zijn er bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven die Scandinavische GvO's kopen om de verbranding van kolen in Nederland te compenseren. Ze verkopen hun stroom als groene stroom terwijl Noorse in denken dat zij deze hun groene stroom zelf gebruiken. In feite zijn deze bedrijven kolen aan het verbranden namens de Noren!
 • Zolang er energiecentrales de draaien op fossiele brandstoffen in bedrijf zijn, zal er niet-duurzame energie opgewekt worden, zelfs als iedereen in dat gebied GvO's van duurzaam opgewekte energie koopt.

Helaas moeten we concluderen dat GvO's de kosten van duurzame energie verhogen. GvO's kunnen stroom op basis van fossiele brandstoffen niet minder lucratief maken, omdat daar geen extra kosten op worden geheven. Dit betekent dat dit systeem niet helpt om een eind te maken aan fossiele-brandstof-stroom.

Wind Turbine
Wind Turbine (CC-BY-SA 4.0 – Chris Snijder)

Dus hoe komen we aan legitieme duurzame energie?

We hebben een paar tips om zo duurzaam mogelijke energie te krijgen op een rijtje gezet.

 • Zorg dat je stroom lokaal gegenereerd is. Vaak zijn er initiatieven die bijvoorbeeld investeren in zonnepanelen op grote gebouwen bij jou in de buurt. Voor lokale initiatieven in Nederland kun je bijvoorbeeld kijken naar Hier Opgewekt.
 • Als er geen lokale initiatieven bij jou in de buurt zijn, koop dan alleen stroom van bedrijven die GvO's uit jouw land gebruiken.
 • Het is belangrijk om te weten dat jouw leverancier alleen in duurzame initiatieven investeert. Het simpelweg doorverkopen van GvO's helpt onze planeet niet! Probeer niet in zee te gaan met bedrijven die (naast duurzame energie) investeren stroom van fossiele brandstoffen.
 • Controleer of je leverancier niet alleen maar een overschot verkoopt. Investeer bijvoorbeeld in een leverancier die belooft nieuwe windmolens te bouwen als ze meer klanten krijgen. Op die manier zorg je ervoor dat de duurzame-energie-markt blijft groeien.
 • Let op of dat je alleen zonne- en windenergie koopt. Waterkracht-energie komt bijna niet voor in Nederland. Dan bestaat er nog stroom uit "biomassa", maar uit onderzoek van Rambam blijkt dat daar onder andere dode kalfjes in zitten. Verder worden er vaak houtkorrels verbrand in biomassa-generators. Deze zijn deels afkomstig uit bossen in de VS en daarom helemaal niet zo duurzaam als ze lijken! Daarnaast is het zo dat er bij het verbranden van biomassa nog broeikasgassen vrijkomen, terwijl dat bij zonne- en windenergie alleen bij de productie van de panelen en windmolens gebeurt.

Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf te controleren. In Nederland kun je de groene energievergelijker van WISE Nederland gebruiken. Als je niet in Nederland woont, is er vast net zo'n initiatief bij jou in de buurt.

Het is trouwens interessant om te zien dat steeds meer consumenten het belang van duurzaam geproduceerde energie in zien. Een nieuwe trend die we hebben gezien is dat sommige bedrijven hun fossiel-gebaseerde stroom bij een apart bedrijf onderbrengen. Deze bedrijven doen tegen consumenten alsof ze 100% duurzaam zijn geworden. Ondertussen gaan ze gewoon door met het verkopen van hun fossiele-brandstof-stroom aan bedrijven en overheden die vaak kost-efficiëntie boven duurzaamheid schalen. WISE geeft dit soort leveranciers een lagere score.

Greenhost's stroomverbruik

We gebruiken hoofdzakelijk stroom in het datacentrum (EvoSwitch) en bij ons op kantoor.

Datacentrum

Nadat we gebeld waren door Zaailingen, kwamen we erachter dat op dat moment EvoSwitch een energiemix gebruikte van 5% wind-energie en 95% waterkracht. Dat was dus waarschijnlijk 95% "sjoemelstroom".

Vanaf dat moment zijn we samen met EvoSwitch op zoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem. Gelukkig kunnen we nu aankondigen dat we er een gevonden hebben! We hebben met ze afgesproken dat sinds begin dit jaar al ons verbruik van Nederlandse wind-energie komt. Vanaf 2019 zal EvoSwitch zelf volledig overstappen op Europese wind-energie, maar zullen ze Nederlandse GvO's voor ons blijven kopen.

Aanpassing: Bovenstaande boodschap is niet geheel duidelijk. Voor 2018 en 2019 heeft EvoSwitch een certificaat voor ons afgesloten voor Nederlandse wind-energie, in 2020 gaan ze over op Europese wind-energie voor het gehele datacenter. Daarnaast is er nieuws, EvoSwitch is overgenomen door IronMountain, een grotere partij, we zullen onverminderd ons best doen om onze positieve invloed op hun stroomgebruik voort te zetten.

Dus hoe zit dat met de stroom die we in de afgelopen twee jaar hebben gebruik? Onze servers en infrastructuur in het datacentrum hebben in 2016 en 2017 in totaal 144 MWh stroom verbruikt. Om goed te maken dat daar "sjoemelstroom" voor gebruikt is, hebben we 144 MWh aan Nederlandse wind GvO's gekocht.

Ons kantoor

Zoals je misschien wel gezien hebt in een van onze vorige blog posts, zijn we verhuisd naar een nieuw kantoor. Hier hebben we zonnepanelen op het dak en de rest van onze stroom komt bij Pure Energie vandaan. Pure Energie investeert alleen in Nederlandse wind- en zonne-energie en heeft een 10/10 gekregen van Wise Nederland.

Patch 22 gebouw
Patch 22 (CC-BY-SA 4.0 – Chris Snijder)

Ons elektrisch energieverbruik is natuurlijk niet het enige dat ons duurzaam maakt. We zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om duurzamer te worden. Hier zijn wat dingen die we recent hebben toegepast:

 • We zijn overgestapt op volledig vegetarische lunches. De bio-industrie is een van de grootste oorzaken van klimaatverandering. Alle ingrediënten zijn ook biologisch.
 • We proberen zo veel mogelijk lokaal te kopen. Het heeft geen zin om groenten van de andere kant van de wereld naar ons kantoor te halen als je ze één fietstochtje bij ons vandaan kunt halen.
 • Ons nieuwe kantoor is volledig voorzien van LED verlichting. De vloer is van bamboe gemaakt, wat als een van de meest duurzame alternatieven voor hout gezien wordt.
 • Voor al onze inkopen (van de lunch tot de uitrusting in het datacentrum) proberen we van merken en bedrijven te kopen die net als ons maatschappelijk ondernemen en mensenrechten belangrijk vinden. Later dit jaar zullen we ook een blog post wijden aan onze "Procurement policy", waarin we bepalen met wie we wel en niet in zee gaan.
 • De meeste van onze werknemers komen met de fiets of het openbaar vervoer naar kantoor.
 • We houden ons bezig met duurzaamheids-projecten zoals Greening the Cloud
 • We proberen waar mogelijk tweedehands in te kopen. Maak je geen zorgen, we hebben in het datacentrum het neusje van de zalm staan (deels omdat dat minder stroom kost)! Maar maakt het echt uit dat onze bank een vorige eigenaar heeft gehad? Wij denken van niet!

Meer informatie

We hebben voor deze post een hoop informatie gehaald uit de volgende bronnen: