Herfstnieuws: Let's Encrypt, de uitfasering van diverse oude PHP-versies en meer…

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

In deze herfstnieuwsbrief alles waar wij de laatste tijd aan gewerkt hebben: Let's Encrypt, de uitfasering van diverse oude PHP-versies, TOTEM, DNSSEC en de update van Roundcube.

Uitfasering oude PHP-versies

Bijna al onze klanten maken gebruik van PHP, en het is van belang om deze altijd up to date te houden. Binnenkort worden verschillende PHP versies uitgefaseerd. Dit betekenen waarschijnlijk dat ook u uw PHP versie zult moeten aanpassen. Voor lezers die nog niet direct een beeld hebben van wat PHP is, en wat dit voor hun zou kunnen betekenen, leggen we dit kort uit in deze post.

Update: Let's Encrypt TLS certificaten

Let's Encrypt biedt gratis certificaten aan voor het versleutelen van verbindingen met websites. Hierdoor verschijnt het bekende groene slotje in de URL-balk. Hoewel Let's Encrypt nog steeds in Beta is zijn we goed op weg met de implementatie van Let's Encrypt voor domeinnamen die gekoppeld zijn aan een hostingpakket. Op korte termijn kun je in het Cosmos Service Centre simpelweg 'aanvinken' dat je Let's Encrypt voor domeinen en sub-domeinen wilt gebruiken. Wanneer dit aangezet is, wordt verkeer van en naar je website versleuteld. Je ontvangt hiervoor geen rekening. Lees meer over de gratis Let's Encrypt TLS-certificaten op ons blog.

DNSSEC

DNS (Domain Name System) is het systeem dat er voor zorgt dat websites te bereiken zijn via hun domeinnaam. DNSSEC is de veiligere uitbreiding op dit systeem. Inmiddels is ruim 95 procent van de via ons geregistreerde domeinen via DNSSEC beter beschermd tegen DNS-vervalsing. Lees ons blog voor meer details.

Update TOTEM

Vorig jaar informeerden wij u over de start van TOTEM, een project om digitale veiligheidstrainingen te kunnen faciliteren voor activisten, journalisten en mensenrechtenverdedigers. In eerste instantie wordt het een tool die trainers kunnen gebruiken als verlengstuk van hun huidige (off-line) trainingen, in een later stadium zal het platform ook voor anderen toegankelijk worden.

Inmiddels draait het project op volle toeren; we hebben twee zeer inspirerende en effectieve workshops met trainers georganiseerd en een keuze voor de software gemaakt (namelijk open edx). Ook is er een start gemaakt met het bepalen van de inhoud van de eerste trainingen. Wij houden u op de hoogte!

Sponsoring Tor-server

Sinds september hebben wij een belangrijke, door ons gesponsorde, Tor-server draaien. Deze server maakt deel uit van het Tor-bridges netwerk. Tor een open netwerk voor anonieme communicatie. Terwijl normaal Tor-verkeer relatief eenvoudig kan worden onderschept, bijvoorbeeld in landen als Iran of China, zorgt dit netwerk er voor dat het Tor-netwerk toch veilig bereikt kan worden. Lees hier verder voor meer technische details.

Update Roundcube

Onze standaard webmailclient, Roundcube, is geupdate. Hierdoor is het tegenwoordig ook mogelijk om binnen Roundcube gebruik te maken van PGP-encryptie. Als u hier gebruik van wilt maken adviseren wij u de browserplugin Mailvelope te installeren.

Red de wereld, klik hier

Naast zaken die direct betrekking hebben op Greenhost willen wij onze nieuwsbrief ook graag gebruiken voor andere dingen die ons aan het hart gaan. En ondanks dat wij weten dat de wereld niet te redden is met een klik, komen we petities of uitingen tegen waar wij graag wat extra aandacht op vestigen. In deze nieuwsbrief betreft dat een actie van een van onze partners; Access Now.

De Amerikaanse douane wil een 'optioneel' veld toevoegen aan hun formulieren waarbij ze mensen vragen om hun social media kanalen op te geven. In onze ogen is dit een schennis van het recht op privacy en wij willen iedereen oproepen om deze petitie te tekenen tegen de uitbreiding van het toezicht op social media door de Amerikaanse overheid.