Update-problemen met WordPress 4.4

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

WordPress heeft met de release van 4.4 een bug geïntroduceerd waardoor het updaten van plug-ins, en soms de WordPress-installatie zelf, niet meer lukt. De foutmelding is dat WordPress niet in staat is een nieuwe folder aan te maken. Het aanpassen van de rechten op de map naar 775 zou normaal gesproken voldoende zijn, maar in dit geval brengt dat geen soelaas.

De foutmelding ziet er zo uit:

Greenhost bespreekt de reden van deze ernstige bug en biedt vier mogelijke oplossingen voor u aan.

Achtergrond

Het updaten van WordPress kan op dit moment bij sommige mensen tot problemen leiden. Wij vermoedden eerst een probleem aan onze kant, omdat het probleem zich voordeed tijdens het afronden van de migratiewerkzaamheden naar onze nieuwe hostingplatform.

Nader onderzoek wees echter al snel op een met versie 4.4 geïntroduceerde bug in WordPress. Deze update-fout manifesteert zich in de nieuwste versie van WordPress. Sommige mappen of bestanden worden weggeschreven met Apache als eigenaar. Normaal gesproken moet dit geen probleem opleveren, maar de bug zorgt ervoor dat de updates verkeerd worden verwerkt.

Updaten naar WordPress 4.4? Misschien nog even niet

De patch ligt al klaar en het is wachten op een update van WordPress die dit probleem oplost. Om u zelf extra werk te besparen kan het handig zijn om even te wachten met de update. Mocht u dat onacceptabel vinden omdat u uw WordPress-installatie up-to-date wilt houden, lees dan verder.

Of wel? Meeste installaties gepatcht door Greenhost

Omdat we het te lang vinden duren voordat deze bug is opgelost, gezien de grote hinder die men hiervan ondervindt¸ hebben we de relatief simpele patch via een script toegevoegd aan onze auto-installer en de meeste WordPress installaties die we op ons platform hebben kunnen vinden. Daarbij is gezocht naar installaties in alle DEFAULT en submappen. Subdirectories, dus mappen die in de url achter de domeinnaam komen, zijn niet meegenomen.

Hoewel de meeste klanten van ons zonder problemen hun WordPress software moeten kunnen updaten, is er een kleine kans dat u toch nog een extra handeling dient te verrichten:

Toch niet gepatcht? Lang leve de compatbiliteitsmodus!

Ondertussen is er een simpele work-around toe te passen: vóór het updaten kunt u via het Service Centre onder Hosting -> Beheer de Compatibiliteitsmodus aanzetten. Hiermee wordt de Apache-eigenaar gelijk geschakeld met uw webmaster-account en kunt u uw updates en upgrades uitvoeren zoals u gewend bent.

Zie deze handleiding voor meer informatie over de Compatibiliteitsmodus: hostingserverbeheer.

Veiligheidsopmerking

Omdat het activeren van de Compatibiliteitsmodus een veiligheidslaag van uw hostingomgeving weghaalt, raden we aan om na het updaten van uw site de modus weer uit te schakelen.

Zelf de patch toevoegen aan WordPress

Zoals aangegeven hierboven ligt de precieze oorzaak in stukje code die op de verkeerde plek terecht is gekomen. Hierdoor worden de bestandslijsten verkeerd aangesproken.  Aan de hand van de buglink hierboven (en hier) kan men in principe ook zelf dat stukje code in de installatie te zetten.