Klokkenluiders docu 'Silenced' op 'Free Expression' filmavond

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Op dinsdag 1 december: Een avond over vrijheid van meningsuiting, digitale rechten, hacktivisme, journalistiek en surveillance georganiseerd door Greenhost en Free Press Unlimited.

Persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited en internetprovider Greenhost gaan meer aandacht besteden aan documentaires over vrijheid van meningsuiting, hacktivisme en massasurveillance. Hun 'Free Expression' filmavonden vinden plaats in filmtheater LAB111 te Amsterdam en zijn gratis toegankelijk. Dinsdagavond 1 december is de eerste editie met de beklemmende documentaire Silenced, in bijzijn van de regisseur James Spione.

Silenced volgt enkele klokkenluiders, die na het lekken van informatie slachtoffer worden van een ware heksenjacht door de Amerikaanse overheid. Spione leidt de film in, die tal van brandende vragen opwerpt over de methoden waarvan overheden zich bedienen om de samenleving te 'beschermen'. Na afloop gaan de regisseur en experts uit de wereld van digitale rechten en technologie in dialoog met het publiek. Panelleden zijn: Klokkenluider Thomas Andrews Drake (via Skype), Otto Volgenant (advocaat die veel digitale vrijheid en klokkenluider zaken behandeld) en Sacha van Geffen (directeur Greenhost), die alles kan vertellen over de technisch complexe klokkenluider tools.

Vrijheid van meningsuiting onder druk

Er verschijnen momenteel tal van internationale documentaires over urgente zaken met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. Ze schetsen een beeld van een steeds riskanter wordend journalistiek vak, van massale mensenrechtenschendingen en van toenemende surveillance en afluisterpraktijken van overheden. Helaas krijgen deze films in Nederland nauwelijks aandacht. Met de Free Expression filmavonden willen Free Press Unlimited en Greenhost de hoognodige discussie over deze zaken aanwakkeren. Ook staan documentaires over hacktivisme op het programma, aangezien het verzet tegen overheidssurveillance, de strijd voor digitale mensenrechten en de bescherming van klokkenluiders en persvrijheid zich grotendeels in de vaak onzichtbare cyberwereld afspelen.

John Kiriakou

Over Free Press Unlimited en Greenhost:

Free Press Unlimited wil dat mensen wereldwijd toegang krijgen tot betrouwbare en onafhankelijke media. De organisatie helpt journalisten in oorlogs- en conflictgebieden, stimuleert het werk van vrouwen in de media, verzorgt wereldwijd jeugdjournaals, zet platforms op voor klokkenluiders en maakt zich sterk voor vrij internetverkeer en online security.

Greenhost is een internet service provider die haar eigen netwerk beheert en onderhoudt, en bekend is in de circumvention technology en in het mensenrechten netwerk. Greenhost ontwikkelt en ondersteunt meerdere projecten die gericht zijn op bescherming van digitale rechten en privacy.

Gratis toegang:

De toegang tot de filmavond is gratis, want Free Press Unlimited en Greenhost vinden dat iedereen aan het debat over zijn rechten en vrijheid moet kunnen deelnemen. Om toekomstige avonden te organiseren, vragen zij het publiek om een vrijwillige bijdrage. Bezoekers met een Cineville-pas kunnen uiteraard gratis naar binnen. Het programma komt binnenkort op de websites en social media van Free Press Unlimited en Greenhost.

RSVP en vragen:

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt reserveren op de website van LAB111.

Deborah Meibergen – Greenhost: deborah@greenhost.nl

Nousa Du Saar – Free Press Unlimited: dusaar@freepressunlimited.org https://freepressunlimited.org/nl

Informatie over de film: http://silencedfilm.com/

Locatie filmvertoning:

LAB111 FILM & ETEN

Arie Biemondstraat 111

1054 PD Amsterdam

LAB111 is niet rolstoelvriendelijk maar het personeel helpt u graag.