Maak de Cloud Groen

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Greenhost is onderdeel van de Greencloud coalitie. Samen met drie andere hosting providers en studenten van zowel de Hogeschool van Amsterdam als de Universiteit van Amsterdam doen we onderzoek hoe Cloud Computing effici├źnter en duurzamer te maken. Op 10 juni 2015 hadden we een bijeenkomst om de verschillende idee├źn en ervaringen te delen en concrete plannen te ontwikkelen voor het onderzoek.

Zoals we al 14 jaar weten is groene ICT geen gegeven, maar iets waar je voortdurend aan moet werken. Het energie verbruik terugbrengen stelt je op verschillende niveaus voor uitdagingen. Computernetwerken bestaan uit meerdere lagen en op elk van die lagen kan je ingrijpen, aanpassingen doen en verbeteringen doorvoeren. Van de fysieke isolatie van een datacentrum tot de soort plaatjes die je op je website hebt staan en alles daartussen, en de keuze voor hardware, alles heeft een invloed op de hoeveelheid gebruikte energie. Voordat we dit verder kunnen optimaliseren moeten we daarom goede metingen hebben.

Bij Greenhost meten we standaard al veel voor onze klanten. Het verbruik van bandbreedte, CPU gebruik, RAM gebruik, lees- en schrijfoperaties enz. De meeste hiervan zijn ook zichtbaar voor onze klanten in ons service centrum en kunnen worden gebruikt om hun website te optimaliseren. Je kan ook de statistieken van je site bekijken; hoeveel mensen bezochten wanneer je website. Maar de open vraag is hoe deze getallen zich verhouden tot elkaar. Er zijn grote verschillen tussen websites en hoeveel stroom ze nodig hebben per bezoeker. Als er grote film, foto's of dynamische content op je site staat, verstook je een stuk meer energie dan als je een statische, simpele website hebt. Een persoonlijk weblog trekt minder bezoekers dan een nieuwssite en sommige webshops verkopen duizenden artikelen per dag. Goede metingen zijn nodig om te voorkomen dat we appels met peren gaan vergelijken.

presentation pictures
Mart gaf een presentatie over de plannen van Greenhost

Het doel van Greenhost in de Green Cloud Coalitie is om de juiste cijfers boven tafel te krijgen en onze klanten vertellen hoe goed of slecht hun site scoort in vergelijking met vergelijkbare websites. Oftewel, met de cijfers kunnen we je dan bijvoorbeeld vertellen dat je WordPress website 63% beter scoort dan de andere WordPress sites op ons platform. Uiteraard voegen we er dan ook tips en trucs aan toe om te zorgen dat je bij de beste 1% kan gaan horen.

We zijn nu bezig met het opzetten van het concept voorstel voor het onderzoek. Ons doel is je via dit blog en onze nieuwsbrief op de hoogte te houden van de vorderingen. Voor meer informatie kan je ook terecht op greeningthecloud.nl en kan je @GreenCloudNL volgen op Twitter.