Sourcesûre: klokkenluiden in het Frans

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Vandaag is gelijktijdig in Parijs en Brussel Sourcesûre gelanceerd, de eerste Franse klokkenluiders website, opgezet door een coalitie van prominente media bedrijven waaronder Le Monde. In navolging van het Nederlandse Publeaks.nl voorziet de website Franse klokkenluiders van een veilige en anonieme methode om misstanden met de pers te delen. Greenhost verzorgde samen met Globaleaks de technische ontwikkeling, implementatie van het platform en de training van journalisten. Greenhost blijft betrokken bij het project om de veiligheid en stabiliteit van het platform te garanderen.

Sourcesûre garandeert door een combinatie van technieken een hoge mate van anonimiteit voor de klokkenluider. Echter, de website voorziet bezoekers ook in informatie over mogelijke stappen aan de kant van de klokkenluider om zijn of haar identiteit te beschermen, zoals het installeren van de Tor browser.

"Vrije pers staat onder druk door de toename van spionage van overheden en bedrijven" benadrukt oprichter en directeur van Greenhost Sacha van Geffen. "De recente voorstellen voor ongericht tappen door de Nederlandse inlichtingendiensten, de digitale inbraakpogingen van de Engelse geheime dienst en het passief afluisteren van vrijwel het gehele internet door de NSA, maken het voor journalisten steeds lastiger om misstanden aan te kaarten zonder hun bronnen in gevaar te brengen. Samen met Globaleaks hebben we de mogelijkheid de balans weer enigszins te herstellen".

Eenmaal geüploade bestanden zijn versleuteld met een unieke code (met behulp van PGP). Journalisten volgen een speciale training bij Greenhost en krijgen daar een laptop (met Tails OS) waarmee ze toegang tot de documenten hebben. Zodoende hebben wij als technische partij nooit toegang tot de bestanden die worden geüpload. Na het uploaden van bestanden krijgt de klokkenluider een eenmalige unieke code zodat hij of zij later opnieuw kan inloggen en veilig kan converseren met een journalist. Zo voorziet Sourcesûre in een communicatie kanaal om extra informatie te delen of complexe zaken te verduidelijken als een journalist daar behoefte aan heeft.

Anderhalf jaar geleden was Greenhost ook partner bij de lancering van Publeaks.nl in samenwerking met meer dan 30 Nederlandse media organisaties. Dat dit platform nu internationaal navolging krijgt bewijst eens te meer dat er behoefte is aan moderne en veilige middelen gemaakt voor journalisten en hun bronnen door betrouwbare partners om hun werk te doen. "Voor enkele zaken is het nog altijd beter om in een tochtige garage af te spreken, maar voor heel veel misstanden, onrecht en ronduit criminele activiteiten is er nu ook voor Franstaligen een verantwoord platform om de klok te luiden" aldus van Geffen.

Sourcesûre is het zesde grote klokkenluiders platform waaraan Greenhost meewerkt. Momenteel is Greenhost strategisch en technisch partner voor wildleaks.org, amlea.org, afrileaks.org, mexicoleaks.mx en eerder genoemde publeaks.nl