Een pleidooi voor Open Source

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Bij Greenhost gebruiken we 'Gratis, Vrije en Open Source Software', ook wel FLOSS genaamd. Niet alleen is het essentieel voor ons dagelijks reilen en zeilen, ook is het gebruik en maken van FLOSS een van de kernwaarden van ons bedrijf. Mede hierom hebben we een nieuwe, aparte site ingericht om een thuis te bieden aan al onze Open Source projecten: https://greenhost.io. Een site waar iedereen makkelijk de code kan bekijken en op de hoogte kan blijven van updates. We nodigen je graag uit om een kijkje te nemen, onze code te gebruiken en te verbeteren.

Greenhost gebruikt en ontwikkelt FLOSS code sinds de oprichting dertien jaar geleden. FLOSS heeft ons als bedrijf geholpen te groeien en individueel om computers en programma's te leren begrijpen en verbeteren. Ons werk vandaag was niet mogelijk geweest zonder de steun en toewijding van de Open Source gemeenschap. 'Op de schouders van reuzen staan' is de beschrijving bij uitstek van de waarden van de Open Source gemeenschap.

Nu we, de ene onthulling na de andere, langzaam inzicht krijgen in de omvang van het wereldwijde surveillance complex, wordt Open Source Software ook essentieel om een lijn in het zand te trekken. Open Source is voor Greenhost op termijn de enige reële optie om aan een veiliger internet te werken. Als je niet onder de motorkap kan kijken heb je geen reden de machine te vertrouwen. En we hebben grote behoefte aan betrouwbare machines. We hebben machines nodig die op code draaien die veilig is zodat onze communicatie daadwerkelijk plaatsvindt tussen de bedoelde verzender en de verwachte ontvanger. We hebben machines nodig met sterke versleuteling met publieke beschikbare code. Niet alleen moeten we kunnen controleren op stiekeme achterdeurtjes, geplaatst door bedrijven onder druk van overheden of andere partijen, ook moeten we onze eigen code repareren. Om met Eric S. Raymond te spreken: "Met genoeg ogen worden alle fouten zichtbaar". Veel, kritische, ogen zijn alleen vindbaar in de Open Source gemeenschap.

Vandaag, op de dag dat Internet 25 jaar bestaat, presenteren we onze visie als bedrijf én als bezorgde burgers op de 'Lets Fix the Internet' meeting in de Waag. Ons bedrijf, zoals alle ISP's, onderhoudt een deel van de infrastructuur van het internet. Een netwerk waar we allemaal veel om geven en waar we meer en meer afhankelijk van zijn. We houden duizenden websites in de lucht en bezorgen de mail van en naar onze klanten. Met veel macht komt veel verantwoordelijkheid. Ons pleidooi voor FLOSS is een erkenning van deze verantwoordelijkheid. We roepen andere bedrijven ook op om het gebruik, de ontwikkeling en bevordering van FLOSS tot een van de kernwaarden en doelen te maken.

Greenhost.io is een verklaring van toewijding aan FLOSS. We zien er naar uit om de site uit te breiden met meer software, betere documentatie en projecten die nuttig zullen zijn voor de Open Source gemeenschap als geheel.