Cryptocat: veilig chatten met poezen

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Cryptografie wordt vaak als lastig of moeilijk gezien door gebruikers, daarom zijn we blij dat sinds vandaag een belangrijke en zeer aaibare nieuwe dienst gebruik maakt van Greenhost servers. Cryptocat is een programma waarmee iedereen veiliger kan chatten. Het combineert een uiterst gebruiksvriendelijke interface met sterke encryptie en een grote voorliefde voor katten. Wat ons betreft een uitstekende combinatie om cryptografie makkelijker en leuker te maken.

Voor Greenhost is het duidelijk dat iedereen zoveel mogelijk encryptie zou moeten gebruiken als mogelijk. Niet alleen uit zelfbescherming, maar ook zodat mensen die dit wellicht nog harder nodig hebben minder verdacht zijn door encryptie te gebruiken. Dit heeft natuurlijk alles van doen met de onthullingen van Snowden, gecombineerd met het feit dat we er vrij zeker van kunnen zijn dat als de NSA zulke capaciteiten heeft dat dan ook andere overheden zulke middelen hebben of ontwikkelen. Helaas bestaat er niet zoiets als 100% veiligheid, maar met een aantal basismaatregelen is het wel mogelijk het anderen een stuk moeilijker te maken in te breken op uw privacy.

Cryptocat werkt op MacOSX als standalone app, maar is verder op alle geuren en kleuren besturingssystemen te gebruiken via de browser. Voor Firefox, Chrome en Safari bestaan plugins waarmee je Cryptocat kan gebruiken. Doordat Cryptocat als plugin beschikbaar is, is het voor vrijwel elke computergebruiker te installeren. Immers, computers zonder browser zijn echt een zeldzaamheid tegenwoordig. Omdat Cryptocat is gebaseerd op open standaarden kun je het ook gebruiken in combinatie met bijvoorbeeldChatSecure (iOS) en Gibberbot (Android) om een beveiligde chat te hebben met mobiele apparaten.

Dit is hoe het werkt:

  1. Kies de plugin voor je browser en installeer deze.
  2. Maak je een nickname voor jezelf aan en kies je of je een nieuwe chatroom wilt aanmaken of in een bestaande wilt deelnemen. Kies bijvoorbeeld 'Greenhost' en chat met ons.
  3. Klaar!

Terwijl Cryptocat een sleutelpaar aanmaakt, waarmee je chatsessie van begin tot eind versleuteld is, krijg je enkele leuke feitjes over katten voorgeschoteld. Je kan je chatgenoten ook nog een vraag stellen waar alleen zij het antwoord op weten om te verifiëren of het echt de juiste persoon is. Bijvoorbeeld: "Welke film hebben we vorige week gekeken?" of "Waar zagen we elkaar voor het laatst?". Zolang het maar een vraag is waarvan je met enige zekerheid kan stellen dat alleen jullie het antwoord weten, is het goed. Nu is je verbinding veilig, heb je je chatpartner geverifieerd en weet je meer van katten. Je kan aan de slag!

De ontwikkelaar van Cryptocat is Nadim Kobeissi (@kaepora). Hij werkt al enkele jaren aan Cryptocat en heeft de goede eigenschappen van een gedreven coder: beetje ADHD, ietwat excentriek maar uiterst toegewijd als het aankomt op juiste code en veiligheid. Als je met 'm praat wordt het gesprek dikwijls onderbroken om plaatjes en filmpjes van katten te bekijken op z'n laptop. Daartussendoor kon hij gelukkig enkele vragen beantwoorden van ons:

Nadim, waarom heb je Cryptocat gemaakt?

Cryptocat is belangrijk omdat het versleuteling en het beschermen van je privacy online makkelijker maakt. We wilden het zo maken dat als je webchat gebruikt, je al weet hoe cryptocat werkt en je kan chatten zonder je privacy te beschadigen.

Vanwaar de katten?

Cryptocat heeft een kat-identiteit omdat katten universeel gezien worden als schattig en vriendelijk. Ik hou zelf ook erg veel van katten, ik vind ze geweldige lieve beestjes.

Afgelopen nacht heb heb je je website naar Greenhost verplaats. Vanwaar deze eer?

Ja, ik koos voor Greenhost omdat ik het team ken en weet dat ik uitstekende digitale veiligheid voor mijn servers aan jullie kan overlaten en bovendien eventuele aanvallen op het Cryptocat netwerk goed zullen managen. Jullie team komt voort uit een groep van vrienden die veel bijdragen aan open source software en onderdeel is van de 'community' die strijdt voor een vrijer internet. Dat zijn precies de mensen die waarvan ik wil dat ze mijn Cryoptocat netwerk te beheren.


Als afsluiter waarschuwt Nadim ook dat geen enkel stuk software geheel veilig kan zijn. Je moet zaken die van levensbelang zijn niet aan Cryptocat overlaten. Maar voor iedereen die privacy waardeert en het als een recht ziet dat gesprekken tussen twee of meer mensen ook echt plaatsvinden tussen die mensen is Cryptocat geweldig. Daarom bevelen we Cryptocat van harte aan.