6 Groene Geek tips voor warme truiendag

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

battery

Voor geeks, nerds en hackers is optimalisatie van een systeem vaak een doel op zich. Wat het project ook is, manieren om met 't doel met minder regels code of minder onderdelen te bereiken is altijd beter. Optimalisatie zorgt voor eenvoudigere systemen met minder onderhoud die goedkoper zijn in het gebruik. Het betekent besparing op energieverbruik, onderdelen en uiteindelijk in gebruik. Vandaag is het warme truiendag; een warme trui is een zeer efficiënte hack voor als de verwarming laag staat. Daarom speciaal vandaag 6 tips van nerds, hackers en geeks om je leven zuiniger en optimaler te laten functioneren.

1. Vergroen je ICT

Klimaatplein heeft een hele lijst met tips om je eigen ICT-infrastructuur duurzamer te maken. Gebruik laptops ipv PC's, zorg voor een natuurlijk gekoelde serverruimte en zorg dat apparaten 's nacht uit staan als iedereen naar huis is. Een gouden tip wat ons betreft is het gebruik van een stekkerdoos die reageert op je verbruik, zodat je niet meer onder je buro hoeft te kruipen voor de grote rode knop. We hebben vandaag net 10 van deze 'stand-by-killers' besteld.

powerbrick
cc from https://www.flickr.com/photos/asterasnowwhite

2. Koffie voor je Smartphone

Goede koffie maakt goede code. Dat weet iedereen. Maar dat koffie, Club Mate, een glas melk, thee en elke andere warme of koude drank dan ook ervoor kan zorgen dat je nooit meer met een lege telefoon over straat hoeft is nieuw. De onE puck is nog in ontwikkeling, maar eenmaal in productie zal het origineel alternatief zijn op de reeds bestaande zonnepanelen en windmolens voor je iPhone.

phone]

3. Energieopwekken met je werk

De hele dag zitten is niet goed voor je. Dus hebben steeds meer mensen buro's waar je achter kan staan (wij ook). Dat dat niet voldoende was bleek uit de opkomst van buro's met loopband zodat je tijdens je werkdag gemiddeld 50KM aflegd. Maar het slaat natuurlijk nergens op om zo'n loopband energie te laten gebruiken om ons te laten lopen terwijl het ook andersom kan; een buro met fiets-aandrijving. Zo wek je zelf de energie op om je computer te laten werken!

bikes]

4. Electrische auto's.

De vraag is niet meer of, maar wanneer electrische auto's gemeengoed worden. Wij rijden uitsluitend met gehuurde electrische Smarts van Car2Go. In Amsterdam is dat voor de middenlange afstand een reeël alternatief voor de fiets en het OV. Zeker met slecht weer of als je gevoelige apparatuur moet verplaatsen. Helemaal warm krijgen we het van dit nieuwe ontwerp: een autootje dat ook nog eens minder ruimte in neemt als het druk is.

cars]

5. De goeie ouwe energiebeheer van je PC!

Vaak vergeten in de krochten van je systeem. Zoek die energie monitor weer eens op en stel in dat je scherm na 5 minuten in slaapstand gaat en je hele computer na 15 minuten van inactiviteit. Gebruik vooral geen screensaver! De fancy graphics van moderne screensavers zijn een plezier voor het oog maar zorgen ervoor dat je computer nog meer energie verbruikt dan als je gewoon aan het typen bent!

Tips voor Ubuntu - MacOSX - Windows - iOS - Android

energy]

6. En de rest…

Gebruik een Raspberrypi als media-centre, vervang al je lampen voor LED-lampen, investeer in zonnepanelen, optimaliseer je website en spreek vaak af en eet samen met vrienden. Dat scheelt in de kosten voor koken, boodschappen, verwarming en is goed voor je sociale vaardigheden. Vooral voor nerds, geeks en hackers geen overbodige luxe.

29c3