Een nieuwe server

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Afgelopen maand hebben we een nieuwe server geïnstalleerd. Voor ons als nerds erg leuk die nieuwe hardware maar ons groene hart doet toch een beetje pijn. Het liefst optimaliseren we onze spullen zodat we langer door kunnen met dezelfde hardware. Nu echter werd het toch echt tijd voor een nieuwe server.

Om ons toch al gespleten gevoel over dit nieuwe speeltje ietwat tegemoed te komen zijn we met een elektrische auto naar het datacentrum gereden om de boel te installeren. Sinds een tijdje is er in Amsterdam een auto-deel systeem en enkele medewerkers van Greenhost zijn enthousiaste gebruikers hiervan. De actieradius van een electrische smart blijkt ook ruimschoots voldoende te zijn om heen en weer naar Haarlem te gaan.

De server, die maar nét in de achterbak paste, is een IBM X3550 M3 server met 144GB geheugen en 8 CPU cores. Dit soort machines worden door ons gebruikt voor onze virtualisatie laag en vormen de basisstenen van ons netwerk. De machines krijgen een in-memory filesystem voor de virtualisatie software zodat er geen harddisks nodig zijn (wat weer extra energie bespaard). De virtuele machines (met SAN of NAS storage) de zullen draaien op deze hardware zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het hosten van websites, databases of email.

We hebben gekozen voor IBM systemen vanwege hun geringe energie gebruik en de beperkte hoeveelheid zware metalen en andere toxische stoffen in hun hardware. Daarnaast is IBM een A merk en levert zeer betrouwbare hardware.