Geenacta.nl

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Per direct sponsort Greenhost de actie website GEENACTA.NL. Nu iedereen doordrongen is van de kracht van het net zijn ook de machtspelletjes om de assets in alle hevigheid losgebarsten. Als hoster kan je niet neutraal zijn in dit online steekspel dat zich elke dag verder ontwikkeld. De eerste schermutselingen rond Napster en Notice and Takedown bevelen zoals bij Indymedia en Deutsche Bahn lijken ondertussen kinderspel. De FBI confiskeert tegenwoordig servers en arresteert de eigenaars in andere jurisdicties. Een meerderheid in de Verenigde Naties is zich aan het vormen om zeggenschap over 'het net' drastisch aan te passen. Regeringen links en rechts zien de meest uiteenlopende redenen als aanleiding om vrijheid op het net in te perken. En zelfs landen die zich graag laten voorstaan op een open en vrij web maken daar zonder met de ogen te knipperen een uitzondering op als dat net even handiger uitkomt.

Gelukkig is er een groeiende groep internetters die zich verzetten tegen de inperking van het Open Web. Het is een extreem pluriform gezelschap; een perfecte afspiegeling van de samenleving. Los-vast groepen als Anonymous, politici en parlementariërs als Birgitta Jonsdottir uit Ijsland en Marietje Schaake van D66, journalisten als Brenno de Winter en de vrijheidsstrijders van Bits of Freedom. Zowel op geenstijl.nl als op indymedia.nl (toch gezien als tegenpolen) kom je berichten tegen die gaan over internetvrijheid. En de laatste tijd gaan die berichten voornamelijk over een hele rits afkortingen: PIPA, SOPA en ACTA.

Pools Parlement

Een stukje uitleg, gekopieerd van het blog van Bits of Freedom:

Wat is ACTA?

ACTA is een verdrag dat de afgelopen twee jaar is onderhandeld door grote industriële machtsblokken, waaronder de Verenigde Staten, Europa en Japan. Het verdrag gaat over de handhaving van intellectuele eigendomsrechten, zoals auteursrecht. In gewoon Nederlands: het verdrag is er oorspronkelijk op gericht om een bedrijf zoals Nike, nepartikelen zoals nep-Nikes bij de grens in beslag te kunnen laten nemen. Maar het verdrag gaat helaas veel verder.

Op welke manier gaat ACTA verder?

  • Ten eerste is ACTA achter gesloten deuren – en dus op ondemocratische en ontransparante wijze – tot stand gekomen. Belanghebbenden hebben vrijwel geen inspraak gehad.  En de onderhandelingsstukken zijn nog steeds geheim. Terwijl die essentieel zijn om de gevolgen van het verdrag te kunnen inschatten.
  • Zo kan ACTA gevolgen hebben voor internetvrijheid. ACTA kan in één klap een groot aantal Nederlandse internetgebruikers criminaliseren. Verplichte websiteblokkades door internetproviders kunnen niet worden uitgesloten. Providers worden door ACTA verplicht tot afgifte van persoonlijke informatie, zonder concreet bewijs van onrechtmatig handelen. En ACTA zou mogelijk zelfs kunnen leiden tot een privaat three strikes-regime in Nederland onder druk van de copyright-industrie.
  • ACTA heeft gevolgen voor innovatie. Want door ACTA moeten nieuwe internetbedrijven die gebruikers informatie met elkaar laten delen, zoals videosites en chatdiensten, met een rechtszaak rekening houden. En dat kan betekenen dat de volgende YouTube de garagedeuren sluit, nog voordat ze goed en wel begonnen zijn.
  • En tot slot: ACTA staat in de weg aan een urgente modernisering van het auteursrecht. Het auteursrecht moet hoognodig worden aangepast aan het internettijdperk. Maar ACTA legt het oude auteursrechtbeleid juist verder vast in een internationaal verdrag, zodat we het nog moeilijker kunnen aanpassen.

Lees hier welke geruchten niet waar zijn over ACTA.

SOPA en PIPA lijken voorlopig van de baan nadat er vorige maand enorme protesten plaatsvonden tegen beide wetten. Zelfs de Engelstalige versie van Wikipedia ging een dag op zwart en wij brachten een WordPress plugin uit die in een klap de Piratebay blokkade en de SOPA wetgeving belachelijk maakte. Maar ACTA is nog niet van de tafel. Enkele landen hebben weliswaar aangeven voorlopig het verdrag niet te zullen ondertekenen (waaronder Nederland) en het verdrag wordt momenteel voorgelegd aan het Europese Hof die zich er nog eerst over gaat buigen. En uiteindelijk moet ook nog het Europees Parlement zich uitspreken. En precies daarover gaat www.geenacta.nl. Op deze website kan je het verwachte stemgedrag zien van de Nederlandse europarlementariërs zodra ACTA in het parlement wordt behandelt. Eventuele voorstemmers kan je makkelijk via de site contacteren om te proberen ze op andere gedachten te brengen. Daarnaast staat er een nóg meer informatie over het verdrag op die site.

Wij maken ons erg druk over deze ontwikkelingen, voornamelijk omdat we helemaal niet data van onze klanten willen overdragen aan wie dan ook zonder dat daar een expliciete en duidelijke rechterlijke uitspraak aan ten grondslag ligt. Daarom, en om alle andere reeds genoemde redenen, hebben we besloten de website www.geenacta.nl te sponsoren. We raden we je aan om vooral de website van Bits of Freedom in de gaten te houden over dit onderwerp. Het Open Web wordt bedreigd en we moeten momenteel alle zeilen bijzetten om ook in de toekomst deze vrije en open zeeën van informatie te kunnen blijven bevaren.

Infographic: What you should know about ACTA
](http://www.flickr.com/photos/european_parliament/6916214939/in/set-72157629154463969)