Soms liegen ze wel… die apparaten.

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

hal 9000
hal 9000 (2001: a space oddyssey) was ook wat lastig in de omgang

Laatst schreef ik hier dat onze technologische apparaten behoorlijk slecht waren in liegen en dat dit een behoorlijke invloed op ons leven heeft.  Donderdagnacht werden we geconfronteerd met het feit dat apparaten wel eens liegen, en dat dit zeker niet altijd in het voordeel van de eigenaar is.

Een ATS (Automatic Transfer Switch) dient er voor om automatisch te schakelen tussen de dubbel uitgevoerde stroomvoorziening op onze apparatuur. Deze is er alleen voor de apparatuur die niet zelf aangesloten kan worden op meerdere voedingen (de storage servers kunnen dit bijvoorbeeld wel). Het apparaat zorgt normaal gesproken voor een naadloze overschakeling.

Vanwege onderhoud moest de ATS geschakeld worden van de ene stroomaansluiting naar de andere. Hoewel dit soort onderhoud theoretisch niet fout kan gaan plannen we dit voor de zekerheid altijd 's nachts. Het overschakelen ging zoals het altijd gaat: na de juiste instelling gekozen te hebben maakt het apparaat een vertrouwenwekkende klik, waarna in de software en op het display te lezen staat dat het apparaat daadwerkelijk is overgeschakeld.

Jammer genoeg had het apparaat besloten eigenhandig nu eens niet de waarheid te vertellen. Zodat toen ik in verband met de vervanging de afgesloten stroomkabel loshaalde er een batterij servers uitviel. Niet iets waar ik of u op zit te wachten ook al is het 1:00 's nachts. Gelukkig konden we alles snel weer online krijgen en zijn de belangrijkste systemen niet via een ATS aangesloten.