Auteur: Barbara Eelman

Categorieën: Security

Pas op voor domeinfraude!

In juni 2016 plaatste we al een bericht over domeinfraude. De laatste tijd krijgen we weer regelmatig telefoontjes van klanten omdat oplichters hun domeinen proberen te verkopen. Trap er niet in!

Gerelateerde domeinnamen

Een veelgehoord verhaal is dat mensen worden opgebeld met de claim dat er een partij geïnteresseerd is in een .com-domeinnaam waarvan je de .nl-domeinnaam geregistreerd hebt. Omdat jij de .nl-domeinnaam bezit, heb je eenmalig het recht de .com te registreren voordat de andere partij dit doet. Als je niet betaalt, gaat de .com-variant van je bestaande domeinnaam definitief aan je neus voorbij. De werkelijkheid is dat, als er daadwerkelijk een partij geïnteresseerd is in een gerelateerde domeinnaam, zij deze gewoon registreert.

Ga niet in op de aanbiedingen

Vaak gaat het hierbij om meerjarige contracten tegen hoge prijzen, en na het telefoongesprek krijgen klanten opeens hoge rekeningen via de e-mail. Dit soort oplichtingspraktijken komt helaas met enige regelmaat voor. SIDN meldde eerder dit jaar al dat er oplichters actief zijn en raadt je aan niet in te gaan op de aanbiedingen.

Laat je niet om de tuin leiden

Ook wij raden je aan niet in te gaan op deze e-mails en telefonische oplichtingspraktijken. Wil je een .com-domein aanvragen om er zeker van te zijn dat je er zelf controle over houdt? Bestel dit domein dan eigenhandig bij een betrouwbare hostingprovider. Twijfel je over een bepaald aanbod van een derde partij? Neem dan gerust contact met ons op.