Auteur: Douwe

Categorieën: Partners

De Olifant in de Kamer: Overheden maken internet onveilig met afluisterpraktijken

smallphant

Free Press Unlimited, Bits of Freedom, ARTICLE 19, La Quadrature du Net, Panoptykon en Greenhost doen een oproep aan overheden om massa surveillance te bespreken tijdens de Global Conference on Cyberspace (GCCS2015) in Den Haag. Massa surveillance is deze conferentie de “Elephant in the Room”.

Sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden weten we dat ons internet het meest omvangrijke spionagesysteem is geworden dat we ooit hebben gezien. Dit is niet alleen een directe schending van mensenrechten, het is ook een bedreiging voor vrije en democratische samenlevingen wereldwijd en een verschrikkelijk voorbeeld voor andere landen.

Het recht op privacy is een fundamenteel mensenrecht. Het stelt ons in staat onszelf te informeren, meningen te vormen en te delen zonder dat er iemand over je schouder meeleest. Het stelt journalisten in staat om vertrouwelijk met hun bronnen te communiceren en is cruciaal voor een geïnformeerd publiek debat en democratische samenlevingen.

Overheden kunnen niet langer blijven zwijgen over massa surveillance, de ‘elephant in the room’. Er moet een einde komen aan deze afluisterpraktijken en we overheden dienen mensenrechten te beschermen, ook online.

Wij roepen overheden op het internationale mensenrechten raamwerk toe te passen op de technische architectuur van communicatie en surveillance systemen en dat de Necessary and Proportionate principes worden gerespecteerd.