Secure Shell toegang (SSH)

 
Onze hosting is toegankelijk via Secure Shell, of kortweg SSH, en dit geeft onze klanten de mogelijkheid om via een commandline commando’s uitvoeren in het hosting pakket. Standaard staat SSH toegang uitgeschakeld voor het webmaster-account, maar u kunt dit simpel aanzetten via onze Service Centre. Het is daarnaast ook mogelijk om externe gebruikers SSH-toegang te geven met behulp van SSH-keys. Zo hoeft u geen extra accounts meer aan te maken, noch uw inloggegevens te geven om iemand toegang tot uw FTP-server te geven. Zie hieronder de handleidingen met verdere uitleg.

 • SSH-toegang als Webmaster
 • SSH keys voor externe toegang
Om als webmaster met SSH te kunnen inloggen op de ftp-server dient deze optie te worden geactiveerd.

Shell toegang activeren

Log in op het Service Centre met uw webmaster-account en selecteer eerst de juiste domeinnaam. Ga dan naar ‘Hosting’ -> ‘E-mail accounts’ en klik op het potloodje om de gebruiker webmaster te bewerken.  Hier kunt u de ‘Login Shell’ instellen op ‘Shell toegang’ en vervolgens klikken op ‘Opslaan’. Zie voor visuele begeleiding de printscreen onderaan. Het kan enkele minuten duren voordat deze wijziging volledig is doorgevoerd.

 

Inloggen met SSH

Gebruik uw command-line tool naar keuze om met ssh in te loggen op de ftp-server. Gebruik onderstaande command, waarbij u het niet-gearceerde gedeelte dient te vervangen met de domeinnaam waarop uw webmaster-account is aangemaakt:

$ ssh webmaster@uwdomeinnaam.nl@ftp.greenhost.nl

Nadat u deze commando met een enter heeft geactiveerd wordt u om een wachtoord gevraagd. Dat is het wachtwoord dat bij uw webmaster-account hoort, waarmee u wilt inloggen.

Standaard logingegevens:

 • Servernaam: ftp.greenhost.nl
 • Inlognaam: uw webmaster-account (‘webmaster@uwdomeinnaam.nl’)

Geavanceerd:

 • RSA-fingerprint:
  2048 SHA256:dHm+Y1ogZnOPOiIgsKDPcnZ8QcyE1YK6yam3vgSMU24
 • ECDSA-fingerprint:
  256 SHA256:+R9L0vmIGQ8F9VTqZYlFgyM51/DI9fT0fLR5lfvsJcE

 

SSH activeren voor uw webmaster-account kan via de account-configuratie in het Service Centre

 
Met SSH keys kunt u inloggen op onze hosting op ftp.greenhost.nl of shell.greenhost.nl zonder dat u het wachtwoord van de webmaster account hoeft te hebben. Op deze manier kunt u een webontwikkelaar of iemand anders toegang geven tot uw website zonder dat deze ook toegang heeft tot uw Service Centre. U kunt meerdere SSH keys toevoegen en op die manier meerdere personen op deze manier toegang geven tot uw hosting.

Wat zijn SSH keys?

SSH keys zijn een vorm van een public key systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van een sleutelpaar dat bestaat uit een public key en een private key. De public key kunt uploaden naar uw hosting pakket en daarna kunt u daar met uw private key op inloggen.

U kunt dit vergelijken met een sleutel en een slot, wat dan respectievelijk de private key en de public key zijn. Het op slot (public key) plaatst u op datgene wat u wilt beveiligen, in dit geval uw hosting pakket en vervolgens heeft u met uw sleutel (private key) toegang.

Naast dat alle SSH programma’s SSH keys ondersteunen, ondersteunen ook sommige FTP programma’s SSH keys, zoals Filezilla.

 

SSH keys beheren

Voordat u een SSH key kunt uploaden, moet u of degene die toegang wil hebben, eerst zelf een SSH keypair aanmaken. Hoe u dit precies moet doen hangt af van uw besturingssysteem. Met een zoekopdracht zijn online vele overzichtelijke handleidingen daarover te vinden.

Voor het beheren van SSH-keys gaat u in het Service Centre naar Hosting en dan naar SSH keys. Op de pagina ziet u een overzicht van alle SSH-keys die toegang hebben tot uw hosting pakket.

 • SSH-key toevoegen: klik op ‘SSH-key toevoegen’, plak de SSH-key in het veld Public Key en klik op ‘Maak aan’
 • SSH-key verwijderen: klik op het vuilnisbakje voor desbetreffende SSH-key

 

 

SSH-key wijzigen

Een SSH-key kan niet worden gewijzigd. Dus als een SSH-key wel moet worden gewijzigd, dan moet de oude worden verwijderd en de nieuwe worden geupload.