Secure Shell Access (SSH)

Onze hosting is toegankelijk via Secure Shell, of kortweg SSH, en dit geeft onze klanten de mogelijkheid om via een commandline commando’s uitvoeren in het hosting pakket. Standaard staat SSH toegang uitgeschakeld, maar u kunt dit simpel aanzetten via onze Service Centre. Het is daarnaast ook mogelijk om externe gebruikers SSH-toegang te geven met behulp van 'SSH-keys'. Zo hoeft u geen extra accounts meer aan te maken, noch uw inloggegevens te geven om iemand toegang tot uw SFTP-server te geven. Zie hieronder de handleidingen met verdere uitleg.

SSH-toegang activeren

Om als SFTP-gebruiker met SSH te kunnen inloggen op de SFTP-server dient deze optie te worden geactiveerd. Log in op het Service Centre met uw beheerdersaccount en selecteer eerst de juiste domeinnaam. Ga dan naar 'Hosting' -> 'E-mail accounts' en klik op het potloodje om de SFTP-gebruiker te bewerken (meestal 'webmaster'). Hier kunt u de 'Login Shell' instellen op 'Shell toegang' en vervolgens klikken op 'Opslaan'. Zie voor visuele begeleiding de afbeelding onderaan. Het kan enkele minuten duren voordat deze wijziging volledig is doorgevoerd.

Inloggen met SSH

Gebruik uw command-line tool naar keuze om met ssh in te loggen op de ftp-server. Gebruik onderstaande command, waarbij u webmaster@example.nl dient te vervangen met uw SFTP gebruikersnaam:

Terminal

1
$ ssh -l webmaster@example.nl sftp.greenhost.nl

Standaard logingegevens:

  • Servernaam: sftp.greenhost.nl
  • Inlognaam: uw SFTP gebruikersnaam (meestal 'webmaster@example.nl')

SSH activeren voor uw SFTP-account kan via de account-configuratie in het Service Centre

SSH-sleutels voor externe toegang

Met SSH-sleutels kunt u inloggen op onze hosting op sftp.greenhost.nl of shell.greenhost.nl zonder dat u het wachtwoord van de SFTP-account hoeft te delen. Op deze manier kunt u een webontwikkelaar of iemand anders toegang geven tot uw website zonder dat deze ook toegang heeft tot uw Service Centre. U kunt meerdere SSH-sleutels toevoegen en op die manier meerdere personen op deze manier toegang geven tot uw hosting.

Wat zijn SSH-sleutels?

SSH-sleutels zijn een vorm van beveiliging waarbij gebruik wordt gemaakt van een sleutelpaar dat bestaat uit een public key en een private key. De public key kunt uploaden naar uw hosting pakket en daarna kunt u daar met uw private key op inloggen.

U kunt dit vergelijken met een sleutel en een slot, wat dan respectievelijk de private key en de public key zijn. Het op slot (public key) plaatst u op datgene wat u wilt beveiligen, in dit geval uw hosting pakket en vervolgens heeft u met uw sleutel (private key) toegang.

Naast dat alle SSH programma's SSH-sleutels ondersteunen, ondersteunen ook sommige SFTP programma's SSH-sleutels, zoals Filezilla.

SSH keys beheren

SSH keys

Voordat u een SSH key kunt uploaden, moet u of degene die toegang wil hebben, eerst zelf een SSH keypair aanmaken. Hoe u dit precies moet doen hangt af van uw besturingssysteem. Met een zoekopdracht zijn online vele overzichtelijke handleidingen daarover te vinden.

Voor het beheren van SSH-keys gaat u in het Service Centre naar Hosting en dan naar SSH-sleutels. Op de pagina ziet u een overzicht van alle SSH-keys die toegang hebben tot uw hosting pakket.

  • SSH-key toevoegen: klik op 'SSH-key toevoegen', plak de SSH-key in het veld Public Key en klik op 'Maak aan'
  • SSH-key verwijderen: klik op het vuilnisbakje voor desbetreffende SSH-key

SSH-key wijzigen

Een SSH-key kan niet worden gewijzigd. Dus als een SSH-key wel moet worden gewijzigd, dan moet de oude worden verwijderd en de nieuwe worden geupload.