Hostinginstellingen beheren

Uw hostingpakket wordt geconfigureerd naar de standaardwaarden die op het moment van aanmaken bij ons gelden. Afhankelijk van uw gebruik kan het na verloop van tijd nodig zijn om enkele onderhoudsacties uit te voeren of het hostinggedrag aan te passen. U kunt hier meer lezen over het resetten, aanpassen en controleren van uw servers. Vele server- en php-foutmeldingen kunnen hier opgelost worden!

Inhoud

Hier vindt u tools voor het tijdelijk oplossen van vastgelopen of traag reagerende sites en eventuele problemen met de beschikbaarheid van uw ftp-omgeving. Verder kunt u uw PHP-versie hier beheren en eventuele problemen met het upgraden of updaten van uw Joomla! of Drupal CMS verhelpen.

Serverinstellingen

Onderhoudacties

Herstart

De herstartknop reset uw hostingomgeving. Dit helpt vaak om algemene problemen op te lossen, zoals wanneer:

Als uw hostingomgeving last heeft van een volgelopen PHP-geheugen, waardoor uw sites traag zijn of helemaal niet meer reageren, al dan niet door grootschalig onderhoud aan uw sites, dan kunt u dit meestal tijdelijk oplossen met gebruik van de knop 'Herstart'.

Het herstarten van Apache kan ook nuttig zijn als uw site de PHP-foutmelding 'Trying to allocate memory' of de Apache-serverfoutmelding '502 Bad Gateway' geeft. U kunt uzelf dan weer toegang geven tot de backend van uw site, zodat u de mogelijkheid heeft om uit te zoeken welke plugin, welk thema of welke module van uw site het probleem heeft veroorzaakt van een vollopend geheugen, een loop of een fout in een interne verwijzing.

Bij een 'Object not found, Error 404' foutmelding is per ongeluk of door een verkeerd proces de DEFAULT-map (de root van de site) of hoger verwijderd; wat u met een druk op deze knop weer kunt herstellen.

Repareer Permissies

Omdat alle CMS-pakketten uw SFTP-account gebruiken om mappen en bestanden te kunnen inzien en te schrijven, maar ook om updates en upgrades te kunnen uitvoeren op de SFTP-serveromgeving, kan het zijn dat u deze knop regelmatig moet gebruiken.

Om veiligheidsredenen kan de webserver en uw PHP scripts de bestanden die door u zijn geüpload niet automatisch aanpassen. Als een hacker misbruikt maakt van uw scripts en fouten in de programmacode daarin, betekent dit dat uw bestanden nog steeds beschermd blijven. Het bestaan van twee verschillende users (uzelf en de webserver) kan soms echter tot problemen leiden. Als een script op een verkeerde manier een bestand aanmaakt, kunt u soms zelf geen toegang meer hebben tot uw bestanden.

Via dit paneel kunt u deze rechten herstellen. Als u normaliseren kiest, zorgt dat ervoor dat alle door de webserver weggeschreven bestanden ook weer voor u zelf toegankelijk zijn.

Servergedrag

Compatibiliteitsmodus

Het kan zijn dat u vanwege een actieve ontwikkeling van uw sites of een hoogfrequent update- en upgradebeleid vaak te maken krijgt met permissieproblemen, of dit in het algemeen te vaak tegenkomt. U bent tegelijkertijd in staat uw hostingomgeving regelmatig en secuur te monitoren op veiligheidslekken of mogelijke hacks.

U kunt dan overwegen de 'compatibiliteitsmodus' te activeren. Dit zorgt ervoor dat uw SFTP-account en het Apache niet meer gescheiden zijn, waardoor CMS-pakketten als Drupal en Joomla normaal updates en upgrades kunnen verwerken en algemene permissieproblemen verminderd worden.

LET OP: met het aanzetten van de Compatibiliteitsmodus vermindert u de veiligheid van uw hostingomgeving! Normaal gesproken draait elke site geïsoleerd in een eigen Apache-omgeving waardoor een hack van één van uw sites geen gevolgen heeft voor de rest van uw hostingomgeving. Dit is met het aanzetten van de 'compatibiliteitsmodus' niet meer het geval. Het is aan te raden deze functie alleen tijdelijk aan te zetten.

PHP-versie

Wanneer u klant bij ons wordt, heeft je hostingpakket op dat moment een PHP-versie die wordt ondersteund. Dit is altijd een PHP-versie die we uitvoerig getest hebben en veilig is. Mocht u een andere versie van PHP willen gebruiken omdat je bijvoorbeeld wilt overstappen naar een nieuwere versie, dan kunt u de PHP-versie zelf aanpassen naar een versie die wij op het moment aanbieden.

Als beheerder heeft u in het Service Centre toegang tot het beheer van de PHP-versie onder Hosting -> Beheer -> Hostinggedrag.

Onder het tab Beheer in het Service Centre vindt u naast 'PHP-versie' een dropdown-menu voor de PHP-versies die wij op het moment aanbieden. Het kan zijn dat een versie die u wenst er niet bij zit. Deze versies zijn dan door ons nog niet, of niet meer, veilig bevonden. Mocht u een nieuwere versie wensen dan we aanbieden, dan kunt u ons mailen voor een tijdsindicatie van implementatie of alternatieve mogelijkheden.

Houd er wel rekening mee dat een update van de PHP-versie voor het hele hostingpakket geldt. U dient van te voren na te gaan of alle sites en eventuele plug-ins up-to-date zijn voor de door u gewenste PHP-versie. Anders kan het gebeuren dat uw site niet meer goed werkt of volledig offline gaat door verouderde functies (deprecated features) van PHP.

Screenshot from 2016-09-22
            14:24:46

Serverstatus

Naast 'Serverinstellingen' vindt u onder 'Hosting' -> 'Beheer' ook het tabblad 'Serverstatus'. Hier kunt u de status van Apache en de PHP-instellingen inzien. Wanneer APC is ingeschakeld kunt u hier ook meer informatie vinden over de instellingen en de status van deze, vanaf Professional pakketten beschikbare module.

Serverstatus