Webmail gebruiken

Wij bieden al onze klanten met een hostingpakket de mogelijkheid e-mails te sturen en te ontvangen via webmail met de Roundcube-client.

Inhoud

Inloggen

Om de webmail-omgeving te bereiken klikt u rechtsboven op "Login" en dan op "Webmail". Dit opent het login venster in een nieuw scherm. Vul hier uw e-mailaccount-naam (een.naam@eendomein.nl) en het bijbehorende wachtwoord in. Klik hierna op 'Login'.

De webmail inlogknop

Roundcube

In Roundcube kunt u moeiteloos uw mail beheren. De landingspagina geeft een overzicht van uw mail in de inbox en de mappen van het mailaccount.

De gebruiksinterface biedt uitgebreide mogelijkheden voor het bekijken, beantwoorden en beheren van uw mail. In deze handleiding behandelen we deze 'front-end'-opties. Verdere configuratiemogelijkheden worden behandeld in deze gebruikershandleiding van Roundcube zelf.

De interactieve weergave van Roundcube geeft u tal van mogelijkheden om de indeling van de mails naar wens aan te passen.

Selecteren & Verslepen

Door op een vensterbalk te klikken en te verslepen kunt u de grootte van de overzichts- en mailvensters aanpassen.

Eén of meerdere mails verslepen

U kunt meerdere mails tegelijk verslepen naar een andere
map
Mails tegelijkertijd verslepen

Ook mails zijn met meerdere tegelijk te verslepen door ze 1 voor 1 te selecteren  met ctrl-toets ingedruk. Het is ook mogelijk om in 1 keer alle tussenliggende mails te selecteren door bij de tweede aan te klikken mail de shift-toets in te houden.

Als u daarna ergens op de selectie van mails klikt en deze aangeklikt blijft houden, kunt u in 1 beweging de mails verslepen naar een andere map.

In bulk selecteren via menuknop

list-thread-select
Zo selecteert u mails in bulk

In bulk selecteren van alle gelezen, gemarkeerde of ongelezen mail kan via de keuzeknop op de functiebalk onder het mailoverzicht. Deze bevindt zich wat verweesd tussen de weergaveopties voor lijst en conversaties.

Bewerken & verwerken

De meeste bewerk- en verwerkingsopties voor een mail zijn te doen als deze is geopend. Maar je kunt ook meerdere mails tegelijk selecteren en verwerken:

Bewerkingen via de knoppen in de hoofdbalk

mail-functies
Functieknoppen van de hoofdbalk

De bewerkingsopties zijn voor een groot deel te vinden als handige knoppen in de hoofdbalk boven de vensters. De knop 'Meer' geeft nog meer bewerkingsopties als het vertonen van de bron, oftewel de headers, van de mail en het openen van het bericht in een nieuw venster.

Alle bewerkingsopties vertonen

keuzemenu-right-klick-wide
Keuzemenu met rechter-muisklik

Het verplaatsen, bewerken en markeren kan ook door met een rechtermuisknop op een mail of een selectie van mails te klikken. Er wordt daarmee een contextmenu opgeroepen met een overzichtelijke lijst van alle beschikbare bewerkingsopties voor uw mail.

Zo kunt u naast de mails markeren, bewerken of verplaatsen ook kiezen voor het uitprinten of het vertonen van de broncode.

Rangschikken & Groeperen

U kunt per map een andere groepering (op status) en rangschikking (op eigenschap) instellen van de berichten. U kunt uw mails op eigenschap rangschikken door op een kolomnaam te klikken. De actieve kolom krijgt dan twee pijltjes, waarbij met een zwaarder aangezette pijl de rangschikking wordt aangegeven. Een extra klik op de balk van de actieve kolom draait de sorteervolgorde om.

Rangschikken via kolomnamen

groeperen van de mail op eigenschap kan via de
kolom-headers
Groeperen op eigenschap via kolomnaam

Een volledige lijst van kolommen en sorteeropties zijn te vinden in de configuratie-popup die verschijnt door te klikken op het configuratie-icoontje:

webmail-standaard-kolom-configuratie-icoontje

die zich uiterst links op de sorteerbalk bevindt.

Uitlichten mails op status

webmail-standaard-status-hoofdbalk
Uitlichten mails met bepaalde status

Uiteindelijk valt de rangschikking uit te dunnen  (op status) via de keuzeknop in de hoofdbalk die standaard op 'Allemaal' staat. Door bijvoorbeeld te kiezen voor mails die  'gelezen', 'gemarkeerd' of bijvoorbeeld 'verwijderd' zijn.

Groeperen op conversatie of lijst

Lijst-of-conversatie-weergave
Mails groeperen op tijd (lijst) of conversatie

In de functiebalk onder het mailoverzicht zijn twee aparte knoppen te vinden voor het activeren van de lijstweergave (groepering op tijd) en de conversatieweergave van de mails. Mocht u de laatste weergave geactiveerd hebben, dan biedt de tweede keuzeknop naar rechts de weergaveopties 'alles uitklappen', 'omgelezen uitklappen' en 'alles inklappen'.

Balken & vensters verbergen

webmail-standaard-hoofdfunctiebalk
selecteer de inbox, contacten, instellingen, uitloggen en: verbergen van de balk!

De bovenste functiebalk vertoont de selectieknoppen voor e-mail, adresboek en instellingen. Deze kan voor een beter overzicht van de mail ingeklapt worden door een knop op het pijltje  helemaal rechts.

Ook kan het toonvenster volledig weggeklapt worden door op de de pijl te klikken die zich volledig rechts op de onderste functiebalk bevindt.

Verbruik Mailquotum

Links onderin wordt weergegeven wat uw gebruik is voor het totale mailquota van het hostingpakket waar uw account deel van uitmaakt. Dit is een schijf met rechts ernaast het percentage in cijfers weergegeven.

Email downloaden als .eml bestand

Soms zullen we u vragen om ons een kopie van een email toe te sturen als .eml-bestand dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om de oorzaak van spam of andere email problemen te onderzoeken. Een .eml-bestand bevat meer informatie dan een forward van een email waardoor we onder andere kunnen zien via welke servers de email bij ons is aangekomen.

Een email opslaan als .eml-bestand doe je heel eenvoudig via de webmail. Log eerst in via de webmail.

Eenmaal ingelogd in de webmail selecteer je de email, klik je op "…More" en kan je "Download (.eml)" kiezen.

Je kan vervolgens de .eml-bestanden opslaan op je computer en deze naar ons versturen als bijlage in een email.

Zimbra office

Indien u gebruik maakt van de digitale kantoor toepassing van Greenhost kunt u gebruik maken van de volgende gegevens om uw gegevens te benaderen.

Web-interface: http://office.greenhost.nl
Email clients:  
IMAP: mail.greenhost.nl
SMTP: smtp.greenhost.nl
Webdav, voor bestanden en agenda: https://office.greenhost.nl/dav/user@domainname.com

Sommige webdav toepassingen vereisen dat het apenstaartje als een %40 wordt geschreven, de webdav URL wordt dan: https://office.greenhost.nl/dav/username%40domainname.com

Mail doorsturen in Zimbra Office

Als u een Digitaal Kantoorpakket heeft kunt een doorverwijzing enkel instellen via uw Zimbra-account! Op dit moment is dit ook alleen mogelijk door gebruik te maken van e-mailfilters, en niet via de algemene instelling voor ontvangen berichten. E-mailfilters zijn een krachtige tool die bij verkeerd gebruik kunnen leiden tot ongewenste resultaten. Hou dus goed ons stappenplan aan!

Ga naar 'Filters voor binnenkomende berichten'

  • Log via office.greenhost.nl in op uw Zimbra-account en selecteer het tabblad 'Voorkeuren'
  • Selecteer links in de lijst de subcategorie 'E-mailfilters' onder 'E-mail'
  • Controleer of het tabblad 'Filters voor binnenkomende berichten' is geselecteerd
  • Kies dan voor 'Nieuw filter'

Zimbra filters aanmaken

Filter instellen voor doorstuur adres

U ziet nu een nieuw venster met de naam 'Filter bewerken'. - Stel linksboven de 'Filternaam' in - Controleer rechtsboven of 'Actief' is aangevinkt - De instelling voor het drop-downmenu bij 'Als aan [willekeurige] volgende voorwaarden is voldaan' blijft gelijk - Kies voor de filters [Aan] en [bevat] via de drop-downmenu's en vul daarachter uw volledige e-mailadres in: u geeft hiermee aan dat de filter werkt voor elke mail die gericht is aan uw e-mailadres - Kies dan onder 'Voer de volgende handelingen uit' via het drop-downmenu voor de filter [Doorsturen naar adres] en vul daarachter het doorstuur adres in. U kunt bij meerdere doorstuur adressen deze comma-gescheiden invoeren - Controleer linksonder of 'Geen extra filters verwerken' is aangevinkt

Filter instellen voor doorstuur adres

Filter instellen voor kopie bewaren in inbox

Als u wilt dat de doorgestuurde e-mail ook bewaard wordt in de eigen inbox kunt u een extra regel instellen.

  • Klik op de groene plusknop achter de filter [Doorsturen naar adres]
  • Selecteer uit het drop-downmenu de filter [In Postvak IN bewaren]
  • De optie 'Geen extra filters verwerken' kan aangevinkt blijven
  • Kies voor 'Ok'
  • Kies dan voor bewaren van de instellingen of kies 'Ja' bij de pop-up 'Wil je de wijzigingen opslaan?' als u weg navigeert van de instellingen
  • De doorverwijzing is nu ingesteld

In Postvak IN bewaren