Greenhost steunt het referendum over de sleepnetwet, teken ook!

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Een aantal studenten van de Universiteit van Amsterdam is recent een referendum-aanvraag gestart over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Voor de aanvraag zijn minstens 300.000 handtekeningen nodig. Tekenen kan op https://teken.sleepwet.nl.

Deze wet wordt in de volksmond ook wel "sleepnetwet", of "sleepwet" genoemd. De wet maakt het namelijk mogelijk voor inlichtingsdiensten (AIVD en MIVD) om een soort "sleepnet" over een geografisch gebied te werpen. Met dat sleepnet mogen veiligheidsdiensten van iedereen digitale communicatie aftappen. Zo mag bijvoorbeeld een hele wijk worden afgeluisterd als er één persoon woont die door de diensten wordt verdacht. Verder mogen met deze nieuwe wet alle geautomatiseerde apparaten worden gehackt om aan uw gegevens te komen. Denk hierbij aan apparaten als smartphones, computers, smart-tv's en nog allerlei andere apparatuur binnen- en buitenshuis. Ook staat er in deze wet dat er een geheime "DNA-databank" mag komen waarin DNA-gegevens van iedereen kunnen worden bewaard. En dat de verzamelde data met buitenlandse inlichtingendiensten mogen worden gedeeld, zelfs zonder deze eerst zelf te analyseren.

De wet is ontworpen om terrorisme makkelijker te kunnen bestrijden. De theorie is dat het door nog meer data te verzamelen makkelijker wordt om aspirant-aanslagplegers op te sporen. Het tegendeel lijkt echter waar: in werkelijkheid zijn de plegers van recente aanslagen vaak al op de radar van geheime diensten. Het verzamelen van nog meer gegevens, van onschuldige burgers, levert de diensten alleen maar nog meer werk op. Ze zijn, als het ware, op zoek naar een speld in een hooiberg en deze wet zal enkel de hooiberg vergroten en de speld niet makkelijker te vinden maken.

Verder zijn de mogelijkheden die de wet biedt buitenproportioneel en zijn er geen duidelijke limieten aan gesteld. Het is bijvoorbeeld niet duideljk hoe lang de verzamelde data bewaard mogen worden. Daarnaast is in het verleden ook gebleken dat databases die waren aangelegd voor het bestrijden van zware criminaliteit en terrorisme, later werden ingezet om bijvoorbeeld belastingfraude mee op te sporen. Allerhande databases werden gekoppeld die op waren gezet voor volstrekt andere doeleinden. In de verkeerde handen kunnen deze gegevens gevaarlijk zijn voor onze democratische samenleving.

Meer informatie over de wet is te lezen op sleepwet.nl en op de site die onze vrienden van Bits of Freedom, Free Press Unlimited en ISCO over dit onderwerp hebben gemaakt: geensleep.net.

Greenhost is tegen het verzamelen van persoonlijke gegevens en voor het behoud van privacy. Daarom vragen we iedereen om te tekenen op https://teken.sleepwet.net, zodat deze wet nog eens onder de loep kan worden genomen1. Als het lukt om voor 12 oktober minstens 300.000 handtekeningen op te halen, zal er een referendum komen over deze omstreden wet. Als bijkomend voordeel zal door dit referendum weer eens wat welverdiende media-aandacht voor privacy komen.

Wacht dus niet en teken nu. Als je social media gebruikt, deel dan dit bericht zodat de 300.000 handtekeningen gehaald kunnen worden. Verder kun je op https://sleepwet.nl/help.html ook flyers en posters vinden om op je werk, club of hackerspace op te hangen.

Als de wet toch mag blijven bestaan, zal Greenhost er uiteraard alles aan blijven doen om te zorgen dat we uw gegevens niet kunnen of hoeven delen.


  1. Let op, om te kunnen tekenen moet je Nederlands zijn en boven de 18 jaar.