Zonneboot Team: kampioenen van de zon

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Greenhost sponsort vele grote en kleine duurzame initiatieven. Sinds kort een hele bijzondere; het Zonnebootteam van de hogeschool VHL. Met hun ultralichte boot scheren ze over de wateren van Noord-Nederland. Voor de prijzen en de roem, maar vooral om in de praktijk kennis op te doen met duurzame energiesystemen.

Geert Hobma is team-lid en verteld vol enthousiasme over hun races en de boot. Onlangs moesten ze nog de eerste podiumplaats delen met het team van de NHL hogeschool na een spannende race in Akkrum, maar eind deze maand zal het Wereld Kampioenschap plaatsvinden. Dan is er kans om weer eenzaam aan de top te staan.

"Bij het WK varen we in 5 dagen van Groningen naar Leeuwarden," verteld Hobma. "Over een afstand van 200km nemen we het op tegen teams uit Brazilië, Polen, Bahrein, de VS en tal van andere landen." Ondanks dat de boot van Hobma en team maar twee jaar oud is weten ze nu al dat ze het tegen nóg nieuwere boten moeten opnemen. "In onze categorie zijn de zonnepanelen die elk team gebruikt hetzelfde; die krijg je van de organisatie. Daarom moet je verschil maken in de manier waarop de boot gemaakt is. Het gaat om stroomlijnen uiteraard, maar gewicht en een efficiënt elektronisch circuit zijn allemaal factoren die meespelen." De boot van Hobma meet zes bij 1,70 meter, is een combinatie van balsahout en kurk en weegt zonder motor en elektra slechts 32 kilo. "Maar we zijn vooral goed in technisch strak varen. Op deze lange afstanden hebben we daar een groot voordeel mee."

Wie de boot in actie wil zien kan op 28 juni naar Groningen afreizen. In juli is de boot in Monaco en in September is dit staaltje duurzaam vakmanschap te bewonderen op de grachten in Amsterdam.

Voor de laatste updates over de vorderingen van het team kan je terecht op de website van het team die groen en duurzaam bij ons gehost is.

Website: http://www.zonnebootteam.nl/