Publeaks, een nieuw en veilig platform voor klokkenluiders

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Vandaag lanceert Stichting Publeaks samen met een groot aantal Nederlandse mediaorganisaties Publeaks, een website waarop iedereen veilig en anoniem documenten kan lekken naar de media. Het initiatief is bedoeld om klokkenluiders te beschermen, misstanden aan de kaak te stellen en onderzoeksjournalistiek te stimuleren en ondersteunen. Greenhost ondersteunt de ontwikkeling en verzorgt de hosting voor het project.

Publeaks is een doorgeefluik. Het faciliteert veilig lekken naar de pers: de afzender blijft volledig anoniem en kan zelf kiezen naar welke van de aangesloten media hij of zij documenten, geluid- en beeldfragmenten wil sturen. Ontvangende mediaorganisaties kunnen in een beveiligde omgeving de bestanden inzien en bewerken.

Publeaks maakt gebruik van de open source software Globaleaks die ontwikkeld is door het Hermes Center. Publeaks heeft zelf geen toegang tot de gelekte bestanden, kan onmogelijk achterhalen wie de afzender is en publiceert niets. Deelnemende media hebben beloofd dat zij het materiaal voor publicatie checken op waarheidsgehalte, ondersteunende bronnen zoeken en hoor en wederhoor toepassen. Op een afgesloten deel van de website kunnen journalisten vragen achterlaten voor de anonieme tipgever. Het is aan de tipgever om te beslissen of hij of zij hierop in gaat. Journalisten die iets via Publeaks ontvangen zijn op de hoogte welke andere media de documenten eveneens hebben gekregen en kunnen besluiten tot een gezamenlijk onderzoek.

Greenhost is vanaf het begin betrokken bij het project en bracht de nodige technische expertise aan de tafel om het project niet alleen succesvol, maar ook veilig uit te kunnen voeren. Publeaks is een unieke samenwerking van de grootste media organisaties in Nederland en enkele van de beste technici op het gebied van internet veiligheid, privacy en bescherming van gegevens. Greenhost steunt al meerdere jaren verschillende organisaties die zich inzetten voor de vrijheid van informatie, bescherming van journalisten en een open en vrij internet.

Publeaks is een initiatief van de Stichting Publeaks, een stichting die zich inzet om het controlerend vermogen van de pers te stimuleren, en wordt gefinancierd door deelnemende persorganisaties. Dit zijn: AD, ANP, De Correspondent, De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, Het Financiƫle Dagblad, het Parool, NOS Nieuw, NRC Handelsblad, Nu.nl, Pownews, RTL-Nieuws, Trouw en Vrij Nederland.

De samenwerking tussen vrijwel alle toonaangevende Nederlandse mediaorganisaties maakt dit initiatief uniek in de wereld, op een moment dat veiligheid, privacy en bescherming van klokkenluiders actueler is dan ooit. Greenhost is vereert zich in te mogen zetten voor dit platform en een deel van de infrastructuur te beheren.