Niet elke hoster logt gegevens - Volkskrant artikel

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Dit artikel stond 13 juli in de Volkskrant in de sectie 'Opinie en Debat'.

Algemeen directeur John Knieriem van internetbedrijf Intermax beweert elke nacht miljoenen privégegevens naar justitie te sturen (Ten eerste, 6 juli). Als dit waar is dan overtreden zij hiermee de wet. De bewering van Knieriem dat álle inter- netondernemingen dit zouden doen, is absoluut onwaar.

Sinds de introductie van de wet op dataretentie in 2009 zijn internetproviders zoals UPC en XS4ALL verplicht om bij een gerechtelijk bevel metadata van hun klanten te overhandigen. Metadata gaat over met wie en wanneer wordt gemaild, niet om de inhoud. Deze metadata worden automatisch gegenereerd door mailservers en bijgehouden in logbestanden. Deze bestanden moeten een half jaar worden bewaard en overhandigd op verzoek. Het is overigens zeer de vraag of deze wetgeving niet strijdig is met het Europese mensenrechtenverdrag en of hostingbedrijven als Greenhost en Intermax daar ook onder vallen.

Er is geen verplichting om logbestanden bij te houden. Daarmee is ook de tweede bewering onjuist: dat alle internetbedrijven dit zouden doen. Greenhost houdt sinds 2010 geen logbestanden meer bij. Wij zijn in 2009, met het ingaan van de Wet bewaarplicht telecomgegevens, gestopt met loggen en hebben door middel van onze http://logmeniet.nl-campagne andere providers opgeroepen hetzelfde te doen.

Als het verhaal van Intermax waar is, zou dat een grof schandaal betekenen. Des te meer reden voor alle hosters om nu eindelijk twee jaar na onze oproep ook écht te stoppen met het loggen van al het e-mailverkeer.

Douwe Schmidt, communicatie Greenhost, Amsterdam