#reclaimyourdata: ownCloud installeren

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Sinds de onthullingen over de uitgebreide afluisterpraktijken van het Amerikaanse NSA Prism programma, is er een stortvloed aan informatie, reacties en analyses op ons afgekomen over dit schandaal. Desondanks weten we nog altijd niet en zullen we ook nooit precies weten of, hoe vaak en waar onze gegevens en correspondentie (live) wordt ingezien. Omdat bedrijven als Apple, Google, Microsoft, Dropbox, Skype, Twitter, Facebook en vele andere grote spelers in de internet- en telecommarkt met dit schandaal in verband worden gebracht, bestaat die onzekerheid zo'n beetje voor iedereen op de hele wereld. En dat is op zijn zachtst gezegd frustrerend en zorgwekkend.

Dat legitimeert de vraag of het niet eens tijd wordt om baas te worden over je eigen data. Greenhost helpt graag je wegwijs te maken in het grote aanbod aan (Open Source) oplossingen. Onder de naam #reclaimyourdata bespreken we hier als eerste het installeren van het Open Source project ownCloud, waarmee je in een handomdraai je eigen 'cloud' kan beginnen en je data terug kan claimen.*

Waarom je eigen 'cloud'?

ownCloud wilt een gebruiksvriendelijke Open Source alternatief zijn voor het syncen, saven en sharen van je eigen data, met gebruik van onder andere de CalDav, CardDav en WebDav protocollen.

Je eigen 'cloud' dus. Maar wat is dat eigenlijk, een 'cloud'?

Met het gebruik van een computer genereer je een hele hoop data en vaak wil je (een deel) van deze date extern en veilig opslaan. Bijvoorbeeld op een losse harde schijf om er zeker van te zijn dat je bij verlies, diefstal of het kapot gaan van je computer je data nog beschikbaar is. Nog fijner is het als je de mogelijkheid hebt om documenten en data op een locatie op te slaan die overal en het liefst platform-onafhankelijk te benaderen is. Zodat je altijd in staat bent die ene contactpersoon terug te vinden of om in een verloren uur even verder te kunnen werken aan dat ene belangrijke document.

Tegenwoordig biedt elke grote speler dergelijke oplossingen aan. Vaak gratis en soms zelfs simpel in gebruik. Bekende voorbeelden zijn Google Drive, Microsoft Office 365, Apple iCloud en DropBox (inderdaad, dezelfde bedrijven die met Prism in verband zijn gebracht). Men spreekt vaak in relatie tot deze oplossingen over de 'cloud', een vrij algemeen containerbegrip. De 'cloud' omvat alles wat met opslag te maken heeft en kan dus net zo goed 'internet' heten. Het is zinvoller (en noodzakelijk) te bedenken dat al die grote spelers die jij elke dag je data toevertrouwt dat ergens op hun eigen, vaak buitenlandse servers opslaan. Servers waar jij geen beheer over of directe toegang toe hebt. Maar met enige pech de NSA, de FSB, GCHQ of een vage particuliere contractor juist wel. Als niet ondertussen al meerdere keren verdiend is op je data.

Om dit een halt toe te roepen kun je nu zonder veel omhaal ownCloud installeren op je eigen hostingomgeving en daarmee wél volledige beschikking en controle over je eigen data krijgen. Hieronder kun je lezen wat er nodig is om ownCloud werkend op je Greenhost-pakket neer te zetten.

ownCloud installeren bij Greenhost

Omwille van de leesbaarheid zijn er in dit blog geen plaatjes toegevoegd. Download binnenkort hier de pdf voor een geanimeerde handleiding.

Voorbereiding

Om ownCloud te kunnen installeren dient er aan een aantal voorwaarden voldaan te worden. Ten eerste heb je een hostingpakket nodig en een domeinnaam (met subdomein of subdirectory) en een lege MySQL-database. Pas de rechten van de hostingmap waar ownCloud moet komen via ftp aan naar 775 (dit om de webinstaller van ownCloud schrijfrechten te geven). Het hostingpakket dient tenminste te draaien op PHP.5.3.x en Magic Quotes moet zijn uitgeschakeld. U kunt contact met ons opnemen als dit aangepast moet worden. Hou er ook rekening mee dat je nog genoeg ruimte hebt om het pakket te installeren en om je data kwijt te kunnen. Een Professional pakket is geen overbodige luxe.

Web Installer

Als aan bovenstaande voorwaarden is voldaan kan men naar de installatiepagina op de site van ownCloud: http://owncloud.org/install/. Kies uit de drie methodes de middelste optie: 'Web Installer'. Je krijgt een pop-up met een stappenplan voor de installatie. Hou deze voor het gemak tijdens de installatie open in een apart scherm.

Download setup-owncloud.php en upload die naar je ftp

Als eerste dien je het php-bestand setup-owncloud.php te downloaden. Log met het ftp-programma naar keuze in op je ftp-server en zet het php-bestand in de domein-map van de verkozen domeinnaam, subdomein of subdirectory. De map hoeft overigens niet leeg te zijn, door ownCloud wordt nog een eigen directory aangemaakt!

Brows naar setup-owncloud.php en start de installatie

Ga nu in uw webbrowser naar het bestand. De url zal er ongeveer zo uitzien: http://subdomein.uwdomeinnaam.nl/subdirectory/setup-owncloud.php. Je krijgt nu een pagina te zien met een 'Setup Wizard'. Klik op 'Next' en ownCloud checkt of het geinstalleerd kan worden. Als dit zo is krijgt men de vraag om een naam te geven aan de subdirectory waar ownCloud uiteindelijk op geinstalleerd gaat worden. Vul het naamveld in en klik 'Next'.

Vul de database-gegevens in en maak je account aan

Zodra de installatie is afgerond wordt je in het laatste installatiescherm gevraagd om je account aan te maken en de gegevens van de te gebruiken MySQL-database in te voeren. De MySQL-gegevens kun je vinden in het Service Centre onder Hosting Instellingen -> Geavanceerd -> MySQL databases. Waar in het installatiescherm 'localhost' staat dien je de servernaam in te voeren. De rest spreekt vanzelf.

Hoera! Je kunt beginnen met je data terug te claimen

Alles goed ingevoerd? Gefeliciteerd! De installatie van ownCloud is geslaagd en je bent al ingelogd op je eigen 'cloud'. Je kan meteen aan de slag om je contacten, agenda's, foto's, bestanden, bookmarks en alle relevante privé-data te synchroniceren.

Wordt vervolgd…

In het volgende #reclaimyourdata-blog bespreken we de noodzaak van het aanvragen van een SSL-certificaat, waarme je je internetverbinding beveiligd. Daarnaast gaan we in op het werkend krijgen van ownCloud op je computer en smartphone middels het ownCloud desktop-programma en de app voor je mobiele OS. Ook leggen we uit hoe je in Ubuntu je kalender en contacten kunt synchroniseren. Als je niet kan wachten kun je alvast aan de slag met deze handleidingen van ownCloud zelf.

*ownCloud is uiteraard niet de enige Open Source storage oplossing; remotestorage.io, unhosted.org en cozycloud.cc zijn varianten op hetzelfde concept en zijn zeer de moeite waard om te checken. Het is uiteindelijk omwille van de stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid dat we ervoor gekozen hebben om ownCloud uit te lichten.