Finalisten AccessNow Innovation Awards bekend

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

trophy-win

Greenhost is in twee van de vijf categorieën genomineerd voor de Access Innovation awards. Dit is een prijs voor open source initiatieven voor een open en vrij internet. Onze RePress Plugin en Project Gulliver maken beide kans op de hoofdprijs. 10 december aanstaande is de prijsuitreiking in New York, maar of we nu winnen of niet; we zijn nu al zeer content met de erkenning voor deze twee piepjonge projecten. Ze staan schouder aan schouder met de groten der aarde in de lijst met finalisten.

In de Categorie 'Blackout Resilience Award': RePress

De RePress Plugin schreven we in het voorjaar temidden van digitale schermutselingen rond de afkortingen: SOPA, ACTA, PIPA en ook ons eigen BREIN. ACTA dreigde het net op zwart te gooien en BREIN dwong providers de Piratebay te blokkeren. Opeens konden we in Nederland ervaren hoe het is als één partij om wat voor reden dan ook een enorme website met miljoenen gebruikers op zwart kan laten zetten. Dit is helaas in veel andere landen al een staande praktijk. Overheden in steeds meer landen verplichten internet providers om websites te blokkeren voor hun abonnees. Het bekendste voorbeeld hiervan in de Chinese blokkade waardoor amnesty.org, wordpress.com, twitter.com en zelfs imdb.com geblokkeerd zijn.

RePress

Om het de Chinese overheid, de voorstanders van ACTA, maar ook elke andere instantie in de toekomst moeilijker te maken om onwelgevallige informatie te censureren maakten we de RePress Plugin. Dit stukje software maakt van elke WordPress website in een handomdraai een proxy; een omweg om geblokkeerde websites weer te bereiken. Momenteel draait bijna 22% van alle websites ter wereld op WordPress, dus het bereik en het potentieel van deze plugin om het web open en vrij te houden is enorm.

In de Categorie 'Freedom of Expression Award': Project Gulliver

Dit is misschien wel ons meest obscure project en heeft nog niet in de belangstelling gestaan van meer dan een handvol geïnteresseerden. Het project heeft als doel om een oplossing te zoeken voor DDoS aanvallen. Dit zijn aanvallen waarbij enorme hoeveelheden data naar een website worden verstuurd, deze overbelast raakt en vervolgens offline gaat. Wij merken dat dit in enkele delen van de wereld een steeds aantrekkelijkere manier wordt om ongewenste informatie te censureren en kritische websites de mond te snoeren. Het middel is goedkoop, simpel en wordt dan ook door actiegroepen, enkelingen, regeringen, bedrijven en vrijwel elke andere denkbare partij ingezet. Zo ligt de website van onze partner Radio Dabanga regelmatig onder aanval als deze zich te kritisch opstelt tegenover regering of de tegenstanders van de regering van Soedan.

GulliverProject Gulliver wil een systeem maken dat bezoekers van websites filtert uit automatische gegenereerde data die slechts bedoelt is om de website plat te krijgen. Deze, wat wij noemen, wasstraat zorgt ervoor dat informatie voor echte bezoekers beschikbaar blijft, en dat de nep-aanvragen genegeerd worden.

Zoals gezegd is de ceremonie op 10 december in New York om 18:30 lokale tijd. Mocht je daar in de buurt zijn, laat het dan weten; wie weet kunnen we nog een kaartje voor je regelen. Wij zullen er in ieder geval zijn en via ons twitter-account verslag doen.

Kruist u de vingers voor ons?

UPDATE (11 dec 2012): We hebben niet gewonnen en feliciteren deze geweldige projecten met hun zege: Briar, OONI, Flashproxy, LEAP and for the FB Award: Seven Sisters, Social Media for Democracy, Map Kibera Trust & Big Web Noise. Op naar een nieuw jaar innoveren, testen en verbeteren en dan maken volgend jaar hopelijk weer een kans. Dank aan iedereen die ons geluk gewenst heeft!