De verantwoordelijkheid van ISP's

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Vandaag is de jaarlijkse grote donateursactie van Bits of Freedom. Internetvrijheid staat onder druk in binnen- en buitenland en geen betere partij dan Bits of Freedom om de vinger aan de pols te houden bij overheden, bedrijven en het internet zelf. Zij verdienen nu meer dan ooit onze steun.

Het afgelopen jaar zagen we grote stofwolken opwaaien op het net. Er werd strijd geleverd rond netneutraliteit, ACTA, megaupload en de piratebay. En meerdere Nederlandse partijen zagen zich gedwongen om een stelling in te nemen in deze schermutselingen. De regering reageerde snel en doortastend op de berichtgeving rond DPI, belangrijke websites gingen op zwart tegen ACTA en zaken als Megaupload en de Piratebay raakten direct aan het werk van ISP's in Nederland. Recentlijk kwam hier de uitspraak van de rechter over Sumo torrent nog bij, wat een onwelkom precedent lijkt te scheppen voor de hosting sector.

Maar zoals Cory Doctorow placht te zeggen; "the #copyright war was the 0.9 beta version of that what will come". Stuxnet, identiteitsdiefstal, voorstellen tot 'terughacken' van de overheid en 'staatstrojaner' bij de buren vormen slechts een proeve van wat ons te wachten staat. De vraag is wat de positie is of moet zijn van de hostingsector als aanbieder van de fundamentele infrasctructuur van het internet.

Zo graag als we ook zouden willen, we kunnen steeds moeilijker volhouden dat het medium neutraal is. Technieken die we gebruiken en bouwen voor het internet bepalen hoe het internet werkt, wat het is en hoe het gebruikt kan worden. Fouten in het net kunnen en worden gebruikt door overheden en criminelen voor controle en misdaad. Als ISP heb je ook verantwoordelijkheid voor je product nadat het verkocht is. Privacy en security by design worden niet serieus genoeg genomen en te veel bedrijven hebben de veiligheid en privacy van hun klanten niet als hoogste prioriteit. Nog sterker: het vormt te vaak een sluitpost. De plicht tot het melden van datalekken is belangrijk, maar een doekje voor het bloeden in dit opzicht.

ISP's vandaag kunnen bedrijfswerkzaamheden niet langer beperken tot het draaiend houden van de diensten en de klanten helpen. De verantwoordelijkheid die deze bedrijven hebben voor een fundament van onze maatschappij is daarvoor te groot. Een groot deel van deze verantwoordelijkheid kan elke ISP'er vandaag al nemen door Bits of Freedom structureel te gaan steunen. Uiteindenlijk verdedigen zij precies datgene waarop al deze bedrijven gebouwd zijn en waar zij hun geld mee verdienen.

Greenhost steunt Bits of Freedom met een jaarlijkse financiƫle gift en door elk jaar medewerkers bij BOF op kantoor te laten helpen met de donateursactie.