RePress: omzeil internetcensuur met je eigen website

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Vandaag lanceert Greenhost 'RePress': een simpele plug-in waarmee iedereen gecensureerde websites weer online kan krijgen. Op ALL4XS.NET lees je hoe je je websites en domeinen kan gebruiken om bedreigde websites weer online te krijgen. We schreven een plug-in voor WordPress; gratis en OpenSource software die op meer dan 35 miljoen websites wereldwijd gebruikt wordt. Door onze plug-in toe te voegen aan een website met WordPress wordt die site een proxy. Via die site zijn dan eventuele geblokkeerde sites weer toegankelijk.

Hiervoor dient men slechts te beschikken over een eigen WordPress website en de mogelijkheid om daar plug-ins op te installeren. Vervolgens kan men een eigen lijst bijhouden van websites die men toegankelijk wil houden via de eigen website. Nederlanders kunnen hiermee makkelijk websites toegankelijk maken die in bijvoorbeeld in Iran, Syriƫ of China geblokkeerd zijn. Andersom kunnen buitenlanders ervoor zorgen dat Nederlanders weer op de Piratebay kunnen, mocht die geblokkeerd raken.

We hebben deze software ondermeer geschreven in navolging van de uitspraak onlangs in de zaak Stichting BREIN tegen ISP's XS4ALL en Ziggo. Hierin werden deze Internet Service Providers verplicht om de website Piratebay.org te blokkeren. Een eerste belangrijke stap naar censuur is hiermee gezet en voor ons is dit een stap te ver. Niet alleen schept het een precedent voor het censureren van andere websites, het is ook nog eens niet effectief; de blokkade zal, zoals deze tool laat zien, simpel te omzeilen zijn. Het internet als 'OpenWeb' is te belangrijk om voor copyright belangen op een dergelijk domme manier kapot te maken.

Sacha van Geffen (CEO Greenhost):

Ons bedrijf is voor een groot deel gebouwd op technieken die zonder een Open Web niet hadden bestaan. Dit geldt voor zeer grote delen van onze economie. Als we willen dat ook in de toekomst nieuwe bedrijven dezelfde voordelen hebben als wij destijds hadden, dan zullen we ons nu moeten inzetten voor dat vrije web.

Gisteren, 18 januari 2012, gingen er duizenden websites over de hele wereld vrijwillig op zwart als protest tegen SOPA en PIPA; nieuwe Amerikaanse wetgeving die grote gevolgen kunnen hebben voor vrijheid en innovatie op het internet. Wij hopen dat na deze dag van massaal protest mensen met ons willen gaan werken aan tools en technieken om voor eens en altijd het Open Web veilig te stellen.

Over Greenhost:

Greenhost was de eerste duurzame webhoster van Nederland. We werken vrijwel uitsluitend met OpenSource software en leveren code terug aan de community. In het voorjaar van 2011 schreven we een handboek over Internet Veiligheid en we geven regelmatig workshops aan journalisten en activisten over het beschermen van data, bronnen en jezelf. We zijn de enige hosting provider in Nederland die geen email-logs bijhoudt en zo onze gebruikers beschermt tegen de datatretentie-wet. We maken ons sterk voor het Vrije Woord online en zullen alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om het web open en veilig te houden.

Download de plug-in op https://ALL4XS.NET