Dansende varkens en veiligheid

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Onlangs schreef Bastiaan Sondervan voor de Geassocieerde Pers Diensten een artikel over webveiligheid. Hiervoor werden onder andere Bits of Freedom en Greenhost geïnterviewd. Voor wie het niet in de krant gelezen heeft:_

DEN HAAG (GPD) Honderden interne computerbestanden van de politie van de Amerikaanse staat Arizona zijn gisteren door hackers op internet gezet. Eerder deze week maakte staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) bekend dat Nederland slecht is voorbereid op zo'n cyberaanval. Dat bleek uit de evaluatie van een grote oefening met de naam Cyberstorm III. Conclusie: voor activistischehackers is het internet nog altijd een grote, vrij toegankelijke speeltuin. In de politiek is men al een tijd bezig de computersystemen te beveiligen. Maar ook de consument begint zich in toenemende mate bewust te worden van de gevaren van het internet. Hoe meer internet onderdeel wordt van het dagelijks leven, hoe meer de vraag opkomt wat de gevolgen hiervan zijn - voor veiligheid en voor privacy.

Criminelen die gegevens van een computer proberen te stelen, hebben nog te veel vrij spel. Het internationale bedrijf G Data deed onderzoek naar het risicobewustzijn van de internetgebruiker en kwam erachter dat er in Nederland een achterhaald beeld bestaat van digitale dreiging. "Veel mensen denken bijvoorbeeld dat virussen vooral via e-mail verspreid worden. Dat is al jaren niet meer zo," zegt woordvoerster Daniëlle van Leeuwen. "De meeste virussen worden nu verspreid via geïnfecteerde websites en sociale media. Douwe Schmidt van Greenhost, een duurzaam internetbedrijf in Amsterdam dat zich tevens inzet voor veiligheid en privacy op het net: "Als mensen de mogelijkheid hebben om een filmpje met dansende varkens te zien, dan negeren ze alle waarschuwing voor virussen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Cybercriminelen kunnen hun gang gaan omdat maar weinigen begrijpen hoe het internet werkt."

Ook de overheid niet, getuige de uitkomst van Cyberstorm III. Dat resulteert soms in maatregelen die hun doel ver voorbij schieten. "We zien te vaak dat de zorg om veiligheid omslaat in een veronachtzaming van de privacy," zegt Daphne van der Kroft van Bits of Freedom, een organisatie die zich sterk maakt voor 'digitale burgerrechten.' "Dat zag je met de aanslagen in Londen en Madrid. De reactie was er een van paniek: laten we alles van iedereen opslaan. Overheden zijn constant bezig met het verzinnen van doemscenario's, maar daarbij verliezen ze de rechten van de consument uit het oog." Toch ziet ook zij verbetering. "We merken dat grote bedrijven als Apple en Microsoft privacy hoog op de agenda hebben staan."

De medewerkers van Greenhost vinden dat niet hoeft te worden gewacht totdat politici en grote bedrijven oog krijgen voor basisrechten als privacy. Ze schreven in vier dagen een handleiding voor veilig internetgebruik, Basic Internet Security. Schmidt: "Veel veiligheid heb je zelf in de hand, bijvoorbeeld door goede wachtwoorden te gebruiken en je software regelmatig te updaten. Ons boek is er voornamelijk om mensen inzicht te bieden in het hoe en waarom van veiligheid en privacy op het internet. Als je niet begrijpt waarom je een computer beveiligt en hoe dat dan werkt, zul je het nooit goed doen."

Lees en download het boek 'Basic Internet Security'