Dordrecht plastictas vrij

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

De website van PlastictasVrij is in de lucht! Sinds 1 april is deze website het platform voor een brede groep inwoners en winkeliers van Dordrecht die zich hard willen maken voor de eerste plastictas-vrije gemeente.

Hanneke Kijlstra is initiatiefnemer van dit project en vroeg ons enige tijd geleden om deel te nemen aan dit project:

In Dordrecht gebruiken we bij het boodschappen doen jaarlijks gemiddeld 300 plastic tasjes per persoon. Dat zijn dus 36 miljoen tassen per jaar! Een tasje wordt gemiddeld 12 minuten gebruikt, waarna het vaak wordt weggegooid. Veel tassen komen als zwerfafval op straat of in het water terecht. Daar richten ze enorme schade aan, want plastic breekt niet af. Elk jaar sterven honderdduizenden zeedieren door verhongering, verstikking of doordat ze verstrikt raken. Dat zijn onder meer walvissen, dolfijnen, schildpadden, vogels en vissen. En het gebeurt ook in onze Noordzee.

Dordrecht plastic tas vrij team, de drie initiatiefnemers van PlastictasVrij

De bedoeling is dat Dordtenaren bij het boodschappen doen hun eigen tas meenemen en geen plastic tassen meer aannemen in de winkel. Ook winkeliers wordt gevraagd om over te stappen op een milieuvriendelijk alternatief. Vele Dordtenaren en winkeliers hebben al toegezegd mee te willen doen aan de campagne.

Greenhost steunt de aanpak van problemen op de kleinst mogelijke schaal om problemen om wereldschaal het hoofd te kunnen bieden. We sponsoren de hosting van www.plastictasvrij.nl.


Update: we kregenĀ een linkje naar een mooie Mockumentary doorgestuurd naar aanleiding van dit bericht.