Greenhost introduceert NightLight!

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.


UPDATE:

Na vele reacties van onze klanten, zowel zeer positief als ronduit negatief, hebben we besloten dat NightLight nog niet klaar is voor overhaaste implementatie. We gaan alle reacties evalueren en zullen wellicht volgend jaar zo rond 1April een nieuwe poging wagen. Tot die tijd kunt u zonder zorgen ook 's nachts van onze 99,99% uptime genieten. We wensen u een fijne 2 april en hebben binnenkort weer meer serieus nieuws.


Lees hieronder het originele persbericht:

Greenhost maakt per direct al haar producten nog groener. Na jarenlange investeringen in de meest zuinige hardware en geoptimaliseerde software gaat Greenhost een stap verder en zal 's nachts een deel van de servers uitzetten. Om dit te regelen hebben we 'in-house' een nieuw systeem ontwikkelt: 'NightLight®'. Dit is een systeem waarmee we hopen in de nachtelijke uren tot 80% extra energie te besparen. Het afgelopen jaar hebben we met verschillende tools het dataverkeer van en naar onze servers uitgebreid gemonitord en kwamen tot de conclusie dat in de nachtelijke uren het dataverkeer met wel 95% afneemt terwijl de afname van het stroomverbruik slechts 25% is. Dit verschil willen we nu oplossen door 's nachts een deel van de servers uit te schakelen. Het uitschakelen van de servers aan het begin van de nacht en het inschakelen de volgende ochtend zal geleidelijk gaan waarbij de curve van de AMS-IX wordt gevolgd:

AMS-IX statistieken

NightLight® en Greenhost

De nieuwste telg in ons immer groeiende scala aan van energie-besparende systemen zal gedurende de maand april gefaseerd worden uitgerold over ons gehele netwerk. Onze professionele gebruikers zullen, uiteraard, als eerste de vruchten kunnen plukken van NightLight®, waarna ook de personal pakketten zullen volgen. Met klanten die een VPS of een ander afwijkend product van ons afnemen zal contact worden opgenomen na activatie van NightLight® over hoe zij hier zelf het beste mee om kunnen gaan.

Wat betekent dit voor u?

Allereerst betekent het dat u nu klant bent van de veruit groenste hosting provider van Nederland en misschien ook wel ver daarbuiten. Als het profiel van uw website ook groen is dan moedigen we u aan om dit ook vooral naar uw relaties te communiceren in uw blog, twitterof mailing.

Praktisch gezien zal dit betekenen dat uw website in de nachtelijke 'rust-uren' niet beschikbaar zal zijn. Uw data blijft wel bewaard op onze servers en niks wordt gewist. In de ochtend, lang voordat u wakker wordt, zullen gefaseerd de servers weer opstarten (te beginnen met de servers waar de professionele pakketten op staan en gevolgd door de servers met de goedkopere pakketten) en tegen de tijd dat u aan de werkdag begint zal alles zijn zoals het er de dag tevoren ook uitzag. Uw website is dan van 's ochtends vroeg tot het begin van de nacht bereikbaar voor al uw bezoekers maar verbruikt substantieel minder stroom!

De toekomst van Greenhost met NightLight®

Om de eventuele nadelige gevolgen voor onze klanten tot een minimum te beperken hebben we de afgelopen maanden alle websites die bij ons gehost worden geanalyseerd. Enkele uitzonderlijke websites zijn bijvoorbeeld gericht op klanten in andere tijdszones (zoals http://www.pressnow.nl) of hebben een doelgroep die vaak 's nachts actief is (zoals Insomnie. We hebben deze websites geselecteerd door een analyse van hun content (veel anderstalige teksten bijvoorbeeld) en het reële dataverkeer in de afgelopen jaren. Voor deze websites zullen we een aparte server inrichten die dan als enige aanblijft gedurende de hele nacht; de NightLight®. Andere klanten kunnen ook een plekje op de NightLight® krijgen maar zullen tussen de €1,50 en €2,80 (afhankelijk van de grote van de website) per maand extra moeten gaan betalen. Deze opbrengsten gaan naar verschillende projecten die C02 uitstoot compenseren door onder andere aanplant van bomen. Zodra al onze servers onderdeel zijn va het nieuwe NightLight® systeem zullen we beginnen met verschillende opties toe te voegen aan het control panel van uw website zodat u zelf enkele instellingen van NightLight® kunt aanpassen. Mocht u hierover nog vragen hebben dan kunt u mailen naar onze helpdesk.

Over Greenhost

Greenhost was dé wegbereider op het gebied van groene webhosting. Greenhost ontwikkelde een innovatief energiebesparend hostingplatform, waardoor 70% minder systemen nodig zijn, en heeft zijn servers ondergebracht bij Evoswitch, het meest duurzame datacenter van Nederland. Het Greenhost-team blijft innovatie koppelen aan maatschappelijk relevante kwesties en zet zich in voor digitale rechten en vrijheden. Greenhost is de eerste logvrije hostingprovider. Greenhost blijft up-to-date over de nieuwste technologische mogelijkheden door te investeren in (open source) kennisontwikkeling en experiment. Het Greenhost-team is flexibel, interdisciplinair en staat open voor dialoog. Greenhost sponsort organisaties die zich op eigenzinnige of creatieve wijze inzetten voor vrijheid, duurzaamheid en cultuur, zoals Press Now, The Last Days of Shishmaref en De Concertzender. In 2011 introduceerde Greenhost als eerste NightLight® en bracht hiermee haar energie gebruik in een keer met 25% terug.