IPv6: De angst voor grote getallen

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

IPv6, Spread the love

Wat iedereen al jaren zag aankomen, is dan eindelijk gebeurd: de IP (IPv4) adressen zijn op. De hoogste instantie op internet welke adressen uitgeeft (ICANN) is door zijn voorraad heen en die voorraad kan niet bijgevuld worden. Het zijn geen Amerikaanse dollar's of Europese euro's, waar bij een crisis of tekort even wat extra van bij gedrukt kunnen worden. IP adressen zijn per stuk uniek en er zijn er zo'n 4 miljard (niet meer, niet minder). Op = op.

IP adressen zijn essentieel voor het functioneren van het internet. Het zijn als het ware de telefoonnummers van computers die ze nodig hebben om met elkaar de communiceren. In de tijd dat het internet ontwikkeld is, dacht men dat ca. 4 miljard van die nummers wel voldoende zou zijn. Het internet is ontwikkeld voor univeristeiten, overheid en leger. Men had nooit verwacht dat iedere oma, scholier of Chinees ook op internet zou willen.

Nu de adressen op zijn (op wat lokale voorraden na) is het nodig een nieuw systeem te introduceren met een grotere capaciteit. Eigenlijk zoals in Amsterdam in de jaren '80 een 6 is toegevoegd aan iedere teleofoonnummer zal iets vergelijkbaars ook gebeuren op internet. Dit heet IPv6.

Een telefoonmaatschappij beheert zijn eigen netwerk in het geheel (zeker in de jaren '80): een verandering (zoals een nummer toevoegen) is centraal door te voeren. Bij internet ligt dit een stuk complexer, internet is decentraal en bestaat uit duizenden onafhankelijke bedrijven en uit miljarden aangesloten gebruikers & apparaten. Al die bedrijven, gebruikers en apparaten moeten deze overstap maken. Het is onmogelijk dit ineens te doen. Het is niet voor niets dat men in 1992 al begonnen is met de introductie van IPv6…

Omdat deze grootscheepse operatie niet over 1 nacht ijs zal gaan, worden er natuurlijk niet maar 1 of 2 cijfers toegevoegd, nee er worden maarliefst 29 cijfers toegevoegd. Na de transitie zijn er 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 IPv6 adressen beschikbaar, tegen de 4.294.967.296 IPv4 adressen nu. (Ook geen idee hoe groot dit is? Kijk hier voor een visuele uitleg)

Als iedereen het dan al lang zag aankomen, waarom wacht iedereen dan tot het laatste moment? IPv6 is immers al jaren klaar voor productie. Maar alle partijen die op de markt actief zijn hebben al IPv4 adressen (inclusief Greenhost). Huidige apparatuur werkt goed met IPv4. Modems, routers, switches, computers, besturingssystemen werken allemaal met IPv4 en iedere engineer kan overweg met IPv4. En als je eenmaal (voldoende) IPv4 adressen hebt gehamsterd, is er geen directe noodzaak om te switchen naar IPv6. Maar bovenal, IPv6 is eng…

IPv6 is eng

De adressen zijn groot, heel groot. fc00:0940:41a6:0c13:0226:3eff:fe56:cef6 ziet er gewoon afschrikwekkend en complex uit in vergelijking met iets als 192.168.0.1.

Het hele netwerk moet worden aangepast om met deze joekels overweg te kunnen. Procedures, scripts, personeel moeten allemaal aangepast en opgeleid worden voor IPv6.

Het is deze psychische barierre waar veel partijen tegenop zitten. Bovendien kunnen engineers vaak niet de managers overtuigen van de noodzaak van IPv6.

Afgelopen tijd hebben wij ons netwerk aangepast voor IPv6: En tot onze verbazing, het viel mee! Alle routers, switches en servers waren zondermeer voor IPv6 in te zetten en met een versimpelde notatie wordt alles behoorlijk overzichtelijk: 2001:67c:3c::1 is een stuk werkbaarder dan 2001:067c:003c:0000:0000:0000:0000:00011. En eigenlijk binnen een paar dagen hadden we alle essentieele onderdelen geschikt gemaakt voor IPv6. In de komende maanden zullen we steeds meer diensten zowel via IPv4 als via IPv6 aanbieden.

IPv6 is nu nog marginaal in gebruik. Slechts 3% van het internet functioneert via IPv6. Onze routers geven aan dat er ca. 350.000 IPv4 routes zijn tegen 4500 IPv6 routes. Dit schokkende verschil geeft aan dat veel ISP's en providers nog lang niet begonnen zijn met de introductie en routering van IPv6.

Binnen afzienbare tijd krijgen alle Chinezen en Indiërs een eigen internet aansluiting: het tekort aan IPv4 adressen zal daar het grootst zijn en het is dan ook de verwachting dat in Azië men veel sneller zal overschakelen op IPv6 dan in Europa of Amerika (waar veel meer IPv4 adressen beschikbaar zijn). Iemand met een IPv6 adres kan niet zondermeer communiceren met iemand op een IPv4 adres. Wij zullen er voor zorgen dat uw bezoekers straks uw site kunnen blijven bezoeken, ook als uw bezoekers alleen IPv6 hebben.

Wilt u thuis ook werken met IPv6? Vraag dan aan uw internet provider of ze IPv6 kunnen activeren. Kunnen ze dat niet, vraag dan wanneer ze dat wel verwachten te kunnen! En als u dan wilt zien of het écht werkt dan kun u op deze website een bewegende schildpad bekijken ter controle.