Energie besparen: met klopboor en met stijl

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

CC by http://www.flickr.com/photos/snowpeak/

Er zijn heel veel manieren om aan de slag te gaan als je energie wilt besparen. Onze eerste tip hiervoor kan je wel raden dus vandaag gaan we verder met tip twee en drie.

Energie besparen in stijl.

Goede dingen doen wordt een stuk makkelijker als het leuker en vooral ook mooier is. Maak kennis met de 'Energy Plant' van de Zweedse ontwerp en onderzoeksgroep 'AWARE'. Voor diegene die Treemagotchi al kennen misschien niet erg origineel, maar zeker een stuk mooier dan die flash kabouter. Het plantje groeit en bloeit als je weinig energie gebruikt en, je raad het al, verliest z'n blaadjes en sterft af als je te veel energie gebruikt. Een vrij magische en visueel zeer aantrekkelijke manier om met je energie gebruik te worden geconfronteerd. We kwamen dit esthetische stukje bewustwording trouwens tegen op het mooie weblog van Strawberry Earth; een website vol stijlvolle tips om het milieu te sparen.

Energy Tree

Als je meer een 'meten-is-weten' inslag hebt, dan is de Wattson van DIY Kyoto echter een betere aanschaf. De Wattson meet net als de Energy-plant het energie verbruik van je hele huishouden, maar geeft dit zeer precies weer in grote rode letters die je nog van de andere kant van je huis kan aflezen. Daarnaast begint de Wattson onheilspellend rood te gloeien zodra je je wasdroger aandoet en geeft aan hoeveel je aan het eind van het jaar kwijt zal zijn als je zo doorgaat; ik ben mij zelden zo bewust geweest van mijn stroomverbruik als die week dat ik de Wattson te leen had van een vriend.

De Wattson is ook aan te sluiten op je computer om de data te downloaden en door middel van mooie grafiekjes het verloop van je gebruik over een langere periode te bekijken. Deze data kan je vervolgens ook weer (geanonimiseerd) uploaden naar de server van DIY Kyoto om je resultaten te vergelijken met andere Wattson eigenaars van over de hele wereld. Maar het leukste (en meest schokkende) blijft toch wel dat je real-time kan zien welke ding in je huis hoeveel stroom verbruikt; zodra je een lamp uitdoet zie je dit gelijk terug in Watts én euro's op de Wattson.

de Wattson

Het reeds eerder genoemde AWARE heeft trouwens nog veel meer mooie producten zoals de 'Energy Aware clock' en het 'Power Aware cord'; een stroomkabel die verkleurd naar gelang de hoeveelheid stroom die er doorheen loopt.

Met de klopboor aan de slag

Maar beter nog dan Groene stroom gebruiken, en beter nog dan minder groene stroom gebruiken is zelf stroom opwekken! En voor die tip verwijzen we graag door naar een klant van ons die niet alleen een hoop tijd en energie hieraan besteed heeft, maar ook een mooi weblog. Niels Thijssen legt op zijn weblog Renewable Energy: NOW! uit hoe hij langzaam maar zeker zijn hele huis CO2 neutraal aan het maken is. Met zonnepanelen, slimme meters, en allerlei tips en trucs; een mooi begin voor iedereen die er op gebrand is om z'n Wattson score nóg verder omlaag te brengen. Let echter wel op dat als je de Wattson aanschaft je in dit laatste geval de speciale editie koopt die ook meet hoeveel je zonnepanelen opleveren.

Hier bij Greenhost twijfelen we nog of we voor de boom, de Wattson of toch voor de doe-het-zelf aanpak gaan. Welke tip spreekt jou het meeste aan of heb je nog betere en stijlvolle ideeën?

Images courtesy of: Snowpeak, The Swedish Interactive Institute en DIY Kyoto