Fairphone: slaaf-vrij bellen

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Shove-it Phone

Begin Deze week schreef Douwe een stukje over open-source software. Nu heb je buiten software ook open-source hardware en Nederland is hier vrij sterk in vertegenwoordigd. Zo is er de c'mm'n; een open source platform voor individuele mobiliteit dat tot doel heeft om een open source elektrische auto te bouwen. En nu hebben we ook de FairPhone, een Nederlands initiatief om een telefoon te bouwen die duurzamer is voor mens en milieu.

Zoals Fairphone het zelf zegt:

FairPhone is 's werelds eerste collectieve, non-profit ontwikkelaar van eerlijke mobiele telefoons. Bij ons ligt het ontwikkelingsproces in handen van gebruikers. Precies waar dat behoort te liggen.

Zoals bijvoorbeeld is te zien in de documentaire "Blood in the Mobile" worden er veel conflict minerals gebruikt om mobiele telefoons te produceren, Fairphone wil proberen alleen eerlijk gedolven mineralen te gebruiken. Daarnaast wordt door een modulaire aanpak gezorgd voor minder e-waste (en i-waste 😉 ) Dat betekent dat als je beeldscherm kapot gaat, je niet direct een hele nieuwe telefoon nodig hebt; je koopt slechts een nieuw scherm. De problemen die deze vorm van afval veroorzaakt werd onlangs nog zeer doeltreffend in beeld gebracht door de Story of Stuff.

Greenhost is altijd op zoek naar de meest mens- en milieuvriendelijke oplossingen, gelukkig is veel serverapparatuur op een aantal punten modulair, en zijn serveronderdelen altijd nog lang verkrijgbaar. Wij kijken bij aanschaf van hardware altijd naar het milieu- en mensenrechten profiel van de leverancier, maar helaas is er voor servers geen fairtrade of ecolabel, en zijn producenten meestal niet erg transparant over hun keten. Voor consumentenelectronica is er wel een lijst van producenten gemaakt door greenpeace met hun milieubeleid, maar voor servers is deze informatie niet voor handen. We houden ons dus van harte aanbevolen voor een c,mm,n server!

Ken je nog andere voorbeelden van Open Source geproduceerde hardware? Vertel het ons!