Groene besparingen

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Afbeelding: Server Rack in Evoswitch.

Wij dachten dat iedereen anno 2010 inmiddels helemaal vergroend was, maar bijna 70% van de Nederlandse bedrijven schijnt niet te doen aan 'groen ict-gebruik'. Dit blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young. Een opvallende uitkomst is dat vooral bij de overheid en non-profitorganisaties een gering percentage bekend is met de term 'groene ICT' én er iets mee doet (2%)

Blijkbaar is het onderwerp voor veel mensen toch een ver-van-mijn-bed-show, zelfs voor overheden die nu toch over moeten op duurzaam inkopen. Waar je bij spaarlampen nog zelf kan uitrekenen hoeveel je bespaart op je energierekening, is dit met ICT-gebruik ietsje lastiger. Hoe zit dat met webhosting?

Greenhost doet aan meervoudige besparing als het gaat om webhosting. Ten eerste richten wij ons serversysteem met behulp van cloud computing zo in dat niet iedere server apart hoeft te draaien. Daardoor hebben 70% minder systemen nodig. Het resultaat is dat wij geld kunnen besparen omdat we minder hardware hoeven aan te schaffen en minder ruimte hoeven te huren bij het datacenter waar onze servers opgeslagen staan. Dit datacenter (Evoswitch) maakt bovendien gebruik van een zeer geavanceerd koelsysteem, waardoor de energiebesparing ten opzichte van een traditioneel datacenter 50% is. Evoswitch kan dit weer doorberekenen in de huurprijs.

Hierdoor kunnen wij goedkopere hosting aanbieden dan reguliere grijze hostingproviders. Waarom bieden we dan geen hosting aan voor bodemprijzen? Omdat we willen blijven investeren in technologieontwikkeling ten behoeve van energiebesparende technologie (dit gebeurt in onze 'Green Labs').

Volgens Ernst & Young is het wonderlijk dat zoveel potentieel op het gebied van besparingen op ICT-gebruik niet benut wordt: "Sommige investeringen in 'groene ICT' hebben een korte terugverdientijd en moeten daarom hoog op de agenda staan in de huidige economische situatie." Om dit te realiseren adviseert Ernst & Young de energierekening bij de automatiseringsmanager te leggen om de zichtbaarheid van duurzaamheid op het gebied van ICT te vergroten.

Dat geldt misschien voor de verduurzaming van het eigen kantoor. (Het wordt je allemaal voorgerekend door het Green Office Initiative). Als het echter gaat om groene hosting moet je toch echt nog ietsje verder kijken en in de bedrijfsvoering van de hostingprovider zelf duiken.