Webwijs in de digitale wereld

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft een zelfverdedigingsgids voor internetters gemaakt. "Webwijs - online zelfverdediging in 5 clicks" bestaat uit vijf simpele tactieken die je kunnen beschermen tegen virussen, spam en privacyschendingen. Voor de mensen die dit allemaal al weten zijn er aanvullende tips en voor de mensen die het beter weten, is er een wiki waarin je verder kan werken aan de gids.

Op jezelf letten op het internet is niet gemakkelijk. Sommige mensen komen hun digitale profiel op onverwachte manieren tegen…

De documentaire

I Love Alaska laat bijvoorbeeld zien hoe de zoektermen van AOL-gebruikers op straat belandden. Doordat mensen op zichzelf zoeken en vaak een specifiek jargon gebruiken, blijken zoektermen soms toch aan elkaar te linken. Van een vrouw gaven de aan elkaar gerelateerde zoektermen hele verhalen bloot. Een ander bekend voorbeeld is natuurlijk de digitale zelf die de professionele zelf gaat tegenwerken, bijvoorbeeld bij sollicitatieprocedures.

'Webwijs' kost niet veel tijd. Even doorscannen en je leert al snel hoe je kan zorgen dat je wachtwoorden niet gestolen worden, hoe je kan zoeken zonder achtervolgd te worden door de echo van Google en hoe je voorkomt dat je Facebookprofiel met je aan de haal gaat. Die laatste tips zijn erg handig, tenminste tot het moment dat we met zijn allen kunnen overstappen naar Diaspora.

Wat al impliciet uit de gids blijkt, is dat de verschillende soorten tools op het internet om verschillende soorten van 'omgang' vragen. Jaap-Henk Hoepman (Digital Security Group van de Radboud Universiteit) geeft op zijn blog voorbeelden van hoe identificatie plaatsvindt ten behoeve van verschillende doeleinden. Is het bijvoorbeeld voor een netwerk dat jou moet identificeren als gebruiker (of als 'lid') waarna je gebruik kan maken van gedeelde data, of gaat het om toegang tot en beheer van 'jouw' data (mail, geld, etc.). De verschillende doelen en relaties die je aangaat met andere partijen en identificatietechnieken (met ieder verschillende consequenties) vragen om verschillende vormen van identiteitsmanagement. Dat is geen makkelijke klus.

En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat je identiteit je vaak toegeschreven wordt door de netwerken waarin je je bevindt. Deze netwerken kennen ook weer hun eigen dynamiek, waarvan je je kan afvragen of je daar überhaupt invloed op kan uitoefenen. Voor de mensen die geinteresseerd zijn in vraagstukken rondom netwerkdynamiek en controle, is Alexander Galloway de auteur die je moet lezen. Je moet je wel door een hoop vakjargon heenwerken. Overigens tipte Bits of Freedom onlangs For the Win van Cory Doctorow, als een vermakelijk boek over de netwerkrevolutie. Die kan je dus mooi meenemen op vakantie.

Deze verdedigingstechniek is ook interessant trouwens: voor als je over je graf heen wilt regeren.