Bij Greenhost achter de schermen

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Greenhost doet meer dan hosting. Achter de schermen wordt veel gebrainstormd en geƫxperimenteerd. In de Greenhost Labs worden de techniek en de kennis ontwikkeld voor virtualisatie van internetdiensten. Inmiddels is het al klassiek geworden om fysieke storage (data) los te koppelen van de systemen waar webservers op draaien. Het verhoogt de stabiliteit en de veiligheid. Maar Greenhost gaat nog een stap verder:

Elk onderdeel van ons platform, zoals ftp-servers, mailservers, subversion, opereert binnen zijn eigen virtuele omgeving (eigenlijk een virtuele computer). Geheugen- en cpu-gebruik kan dynamisch worden ingesteld. Omgevingen kunnen vlug gebackupt worden, opgeheven, of verplaatst. De open source tools om dit soort type servers te kunnen managen, zijn in snelle ontwikkeling de laatste jaren, en bij Greenhost wordt er actief over nagedacht en aan meeontwikkeld. Soms moet bestaande software aan onze wensen worden aangepast.

Ook op het gebied van hosting werken we aan nieuwe technieken. Voorbeelden van ontwikkelingen op dit vlak zijn de zeer verfijnde gebruikersstatistieken die wij klanten bieden. Hostingklanten krijgen een grote hoeveelheid gegevens over het resource-gebruik van hun pakket: hoeveel geheugen, hoeveel cpu-tijd, hoeveel processen, hoeveel bandbreedte, welk database gebruik en nog meer.

Die unieke bron van informatie kan niet alleen door onszelf, maar ook door webontwikkelaars worden benut om websites te optimaliseren en problemen op te sporen. We zijn er in geslaagd bestaande en betrouwbare software te omgeven met onze eigen tools en er zo veel meer uit te halen dan aanvankelijk mogelijk leek. Een voorbeeld hiervan zijn onze auto-installers. Gebruikers kunnen via ons service centrum met een klik op de knop automatisch bekende CMS-systemen zoals Drupal, Joomla en Magento installeren. Deze pakketten zijn dan direct geoptimaliseerd voor ons platform, met betere PHP caching enzovoorts.