Eindelijk een energielabel voor datacenters

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Eindelijk komt er een energielabel voor datacenters. De VS, Europa en Japan gaan een uniform criterium gebruiken: PUE-waarde (Power Unit Effectiveness). De PUE-waarde is het totale energieverbruik van het datacenter gedeeld door het energievebruik van de ICT-systemen. Het is een initiatief van Green Grid, een samenwerkingsverband van groene ICT-leveranciers.

Greenhost is blij dat het eindelijk mogelijk wordt om het energieverbuik van datacenters te meten en met elkaar te vergelijken. Criteria om het 'groene gehalte' van ICT zijn in volle ontwikkeling, maar niet altijd makkelijk te bepalen.

AgentschapNL, de organisatie die criteria voor duurzaam inkopen voor overheden opstelt, verwacht dat in de toekomst specifieke energieverbruiken van verschillende functionaliteiten (storage, email, database) zullen moeten worden bepaald. Een door de organisatie genoemd voorbeeld van energiebesparing waar nog geen universeel criterium voor bestaat, is het concentreren van meerdere processen op eenzelfde server middels virtualisatie-software.

Greenhost zit natuurlijk midden in dit onderwerp en vindt het belangrijk dat energiebesparende oplossingen niet alleen veelbelovend, maar ook transparant zijn. We zijn daarom bezig met het ontwikkelen van een rekenmodel waarmee de energieprestaties van Virtual Private Servers gemeten en vergeleken kunnen worden.

De 'duurzaamheidscriteria voor duurzaam inkopen Netwerken/infrastructuur, Telefoondiensten en Telefoonapparatuur' zijn na te lezen op senternovem.nl.

Meer informatie over het PUE-label: webwereld.nl