Een nieuw hostingplatform

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Zo. Het is eindelijk zover. Na enkele maanden hard werken is vandaag ons nieuwe hostingplatform live. Aan het begin van de zomer hebben we besloten te kiezen voor een nieuwe manier van hosten. Afgelopen maanden zijn we door de fases van ontwerpen, bouwen en testen gegaan, en altijd blijkt dat dit soort projecten meer voeten in de aarde hebben dat je verwacht en zijn er altijd meer 'tegenslagen' dan gedacht.

Wat is er nu eigenlijk veranderd? Het grootste verschil tussen dit en het vorige platform is dat we nu definitief voor verticaal schalen hebben gekozen.

In plaats van een steeds losse servers met ieder harddisks, proxies, SQL-servers en Apaches (webservers), hebben we nu servers per 'soort' dienst:

  • opslagsystemen
  • webservers
  • management servers
  • sql servers
  • proxies

Waarom verticaal schalen? Bij eerdere tests is tot nog toe altijd gebleken dat verticaal schalen grote performance winst oplevert. Dit komt omdat een systeem minder hoeft te wisselen tussen verschillende taken. Bovendien kan nu per soort worden beoordeeld of er extra capaciteit nodig is: een webserver heeft geen harddisks, dus als er alleen extra webserver capaciteit (= CPU kracht) nodig is, kunnen we nu een systeem bijplaatsen met alleen veel CPU capaciteit, kortom geen overbodige harddisks die aanstaan. Het zelfde geldt voor een opslagsysteem, waar juist veel harddisks nodig zijn, maar niet enorm veel CPU capaciteit. We verwachten dan ook dat deze aanpassing op termijn kosten en energie gaat besparen.

Een ander groot voordeel, doordat opslag nu gecentraliseerd is, zijn we in staat om voor iedere site meerdere webservers in te zetten. Op deze manier is dit platform ook geschikt voor zeer grote/veelbezochte website, met als bijkomend voordeel: gaat er ondanks alles iets mis met een webserver, dan wordt die taak direct overgenomen door een andere server zonder dat de bezoeker daar iets van merkt. Het webhosting platform kan nu eigenlijk high availability of clusterhosting genoemd worden!

Tot slot, natuurlijk hopen wij dat vooral u en uw bezoekers profijt hebben van dit nieuwe platform.