100% Groene energy en toch CO₂ uitstoot?

Onze servers verbruiken veel elektriciteit. Hiervoor gebruiken we natuurlijk 100% groene stroom. We kopen deze stroom niet rechtstreeks in, maar deze wordt geleverd door onze datacenters. Daarom controleren we hun energiebronnen en vragen we om groencertificaten (GvO's). Dat zou moeten betekenen dat we geen CO₂ uitstoten, toch?

Helaas! Ook al gebruiken we 'groene' energie, de stroom uit het stopcontact is altijd een mix van groene en grijze energie. Het wordt pas 100% groen via certificaten (GvO's). We hebben hierover een uitgebreid artikel geschreven: sjoemelstroom. Dus ook al is het op papier groen, dan betekent dat niet dat het in werkelijkheid ook zo is.

Wij vinden dat we, zelfs als onze uitstoot op papier nul is, in de praktijk ook ons best moeten doen om deze werkelijk nul te maken. Daarom berekenen we jaarlijks onze (gezamenlijke) werkelijke CO₂-uitstoot en compenseren deze via Trees for All. We investeren ook een gelijk bedrag in de energietransitie via Meewind. Onder de huidige omstandigheden geloven we dat dit het beste is wat we kunnen doen.

Wij zijn alleen wel constant op zoek naar hoe we dit nog beter kunnen doen.

Inzicht in hoe groen het net is

Het energienet is een mix van wind, zon, gas, kolen, kernenergie en andere bronnen. Als er op een bepaalde dag meer zon of wind is, daalt het gebruik van gas of kolen, en wordt het net groener. 's Nachts is het energieverbruik lager, maar is er ook geen zonne-energie. Afhankelijk van de windsnelheid kan het net dus schoner of vuiler zijn, dit variëert gedurende de dag.

Gelukkig is er tegenwoordig precieze informatie beschikbaar over hoe groen het net werkelijk is. Europese netbeheerders zijn verplicht deze data beschikbaar te maken en de website Electricity Maps verwerkt deze informatie in een heldere visualisatie. Dit wordt uitgedrukt in de term gCO₂eq/kWh - met andere woorden, het aantal gram CO₂-equivalent dat wordt uitgestoten per gebruikte kilowattuur.

Dit is waardevolle informatie, omdat we hiermee onze berekeningen kunnen verbeteren.

Hoe kunnen we deze (netwerk)gegevens gebruiken?

Onlangs hebben we deze netdata aan onze berekeningen toegevoegd. Dit stelt ons in staat om een beter inzicht te krijgen in de impact van onze dienstverlening. Om dit in de praktijk te laten zien, leggen we uit hoeveel elektriciteit we gebruiken en hoe we dit combineren met de netgegevens.

Energieverbruik (per rack)

Servers worden geïnstalleerd in een serverrack. Wij beheren meerdere racks, elk met een maximale capaciteit van ongeveer 5,5–6 kW. De onderstaande grafiek toont het energieverbruik van een enkel rack over een periode van 48 uur.

Energieverbruik per Rack
Energieverbruik per Rack

Zoals te zien is in de grafiek, is het platform 's nachts minder druk en verbruiken we dan minder energie. De basisbelasting van één rack ligt echter nog steeds rond de 5,35 kW, terwijl de piek op 5,90 kW ligt (ongeveer 10% boven de basislijn; let op dat de Y-as niet bij 0 begint). Dus, hoewel er variatie is, is die beperkt. We experimenteren met het aanpassen van de stroombesparingsinstellingen van de servers om meer energie te besparen. Wij hopen dat dit nog enig voordeel kan opleveren, maar het effect zal beperkt blijven.

Het energienet

Nu voegen we deze informatie samen met die van het net. In deze tweede grafiek zie je hoe efficiënt/groen het net is op specifieke momenten. Bijvoorbeeld: 's nachts op de 29e was het net niet erg schoon met een waarde van 375 gCO₂eq/kWh, vergeleken met overdag, toen het ongeveer 100 gCO₂eq/kWh was. Natuurlijk is er 's nachts geen productie van zonnepanelen. Maar blijkbaar was er die nacht ook weinig wind, wat resulteerde in de noodzaak voor meer gas- of andere niet-duurzame productie van energie.

Netemissies
Netemissies

Beide gegevens combineren

In de laatste grafiek berekenen we hoeveel CO₂ is uitgestoten over deze periode van 48 uur. (Opmerking: deze grafiek toont de cumulatieve CO₂-uitstoot. Dit betekent dat de lijn alleen maar kan stijgen.) Nu zien we dat wanneer ons elektriciteitsverbruik 's nachts lager wordt (zie de eerste grafiek), onze uitstoot juist sneller toeneemt.

Gecombineerde emissies
Gecombineerde emissies

Dat klopt ook, want zoals we in de tweede grafiek zagen, was het net 's nachts minder schoon.

Conclusie

Met deze gecombineerde informatie hebben we een veel duidelijker beeld van hoeveel CO₂ we echt uitstoten. Dit helpt ons bij onze strategieën om duurzamer te worden en te bepalen waar we onze inspanningen op moeten richten.

De afgelopen jaren gebruikten we gemiddelde jaarcijfers. Nu we real-time gegevens hebben, kunnen we eerdere schattingen opnieuw valideren.

We zijn nog aan het nadenken hoe we deze gegevens kunnen gebruiken voor verdere verduurzaming van onze dienstverlening. Bijvoorbeeld door deze data te combineren met de CO₂-uitstoot tijdens de productie van hardware, kan dit andere keuzes tot gevolg hebben. Binnenkort delen we hier meer inzichten over.