Het onzichtbare groene web

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

ball

De Green Web Foundation maakt duidelijk welk deel van het web groen is. Download de browserextensies om te zien welke website duurzaam is en welke niet.

Het internet zit achter dat kabeltje in je muur. Voor de meeste mensen is het internet een soort van mystieke wolk (de Cloud) waar berichtjes doorheen vliegen die op miraculeuze wijze hun bestemming vinden. Helaas is het allemaal niet zo romantisch en duister. Internet is een industrie van glas, plastic, metaal en een enorm energie-verbruik.

Verspreid over de hele wereld in datacentra, in kantoren en ook nog bij mensen thuis staat het internet. Een enorme hoop computers verbonden door kabels en WiFi en andere randapperatuur. Wat voor soort computers het zijn, waar ze staan, van wie ze zijn, hoe oud ze zijn; geen idee. Het internet is geen mystieke wolk maar vrijwel zo onzichtbaar en ontastbaar.

Er zijn truukjes om het internet meer grijpbaar te maken. Je kan van elke website de WHOIS-gegevens opvragen. Of je kan doormiddel van crawlers (digitale robots die supersnel over het web surfen en alles indexeren wat ze tegenkomen) een beeld scheppen hoe websites zich tot elkaar verhouden. Maar dat blijft allemaal software en data; de fysieke kant van internet blijft zich aan het zicht onttrekken.

Gelukkig heeft de Green Web Foundation één aspect van het fysieke internet inzichtelijk weten te maken: de stroomvoorziening. En dat is, wat ons betreft, ook gelijk een van de belangrijkste zaken van het internet. Door middel van een plugin die je aan je browser toevoegd kan je van elke website die je bezoekt direct zien of deze site Groene stroom gebruikt, compenseert of nog op grijze stroom draait. Dit kan je zelfs al zien als je een zoek-opdracht via google doet. Naast de zoekresultaten zie je direct welke websites groen zijn en welke niet.

Je kan hier de plug-ins vinden voor Safari, Firefox, Chrome en Internet Explorer.

Zo zie je dan dat websites die bij ons draaien een 'Green Fan' hebben en dus 100% duurzaam zijn. Leuk om zelf inzicht te krijgen in welke websites groen zijn, maar ook handig om te weten dat bezoekers van jouw websites dat nu dus ook makkelijk kunnen zien.