Internetvrijheid: do's en dont's voor journalisten

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Door Angela Evenhuis

Als ik Skype gebruik in Wit-Rusland heb ik dan een probleem? Als we allebei een beveiligde Gmailverbinding gebruiken, dan moet iemand geïnfiltreerd zijn bij Google om het af te kunnen tappen? En, ben ik met een fake gebruikersnaam toch te traceren?</span>**

Veel vragen voor Sacha van Geffen, expert op het gebied van internetveiligheid, en collega Douwe Schmidt van Free Press Unlimited en Greenhost tijdens de workshop Internetvrijheid. Sacha en Douwe leggen de deelnemers uit hoe het internet werkt en hoe zij zichzelf en hun bronnen het beste kunnen beschermen.

Sacha raadt buitenlandjournalisten aan zich altijd af te vragen wie een bedreiging kunnen zijn en of de communicatie langs die personen gaat. Veel (repressieve) overheden proberen het mailverkeer te controleren. In hotels en internetcafés is internetgebruik volgens Sacha het onveiligst: "Grote kans dat iemand meekijkt en op de meeste computers zit software voor keyloggers." "Is de fax dan wel veilig?" klinkt het bijna wanhopig uit de zaal. Sacha gniffelt, "Dat stamt uit het stenentijdperk!" En dan serieus: "De fax is net zo erg als de telefoon, vrij makkelijk af te luisteren dus."

E-mail, Skype, Google, Twitter etc., het zijn stuk voor stuk ideale hulpmiddelen voor buitenlandjournalisten, maar niet zonder gevaren. Gelukkig zijn er allerlei technieken om digitale communicatie wél veilig te laten verlopen, dit alles staat beschreven in de gratis "Basic Internet security guide" van Greenhost. Toch maar even lezen dus, die gids.

Download de gids


Dit artikel verscheen eerder op de website van onze partner Free Press Unlimted