Do we Quit? Issues met Facebook

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Rocio Lara - Creative Commons Licentie BY-NC-SA

Vandaag, 31 mei 2010, is uitgeroepen tot 'QuitFacebookDay'. Facebook staat steeds meer onder druk. De afgelopen weken stond met name Facebooks monsterlijke privacybeleid ter discussie. Daarnaast is Facebook een grote milieuvervuiler, bleek uit een rapport van Greenpeace.  Moeten we er dan maar mee stoppen? Greenhost heeft de filosofie dat stoppen doorgaans niet de manier is om de wereld te veranderen, maar dat we ons beter kunnen concentreren op interventies met de technologie. Onlangs werd Sacha hierover geïnterviewd (filmpje) op het Electrosmog Festival.

Uit het Greenpeacerapport blijkt dat cloud computing een steeds belangrijke bron van vervuiling wordt. Bedrijven als Facebook, Apple, Microsoft, en Google moeten toenemende hoeveelheden data opslaan en doen dit in milieuvervuilende datacenters die gevoed worden door energie uit steenkool. Cloud computing is in principe helemaal niet zo slecht, als het maar geen kolencloud is. Onze servers staan in EvoSwitch. De energiebesparing van EvoSwitch ten opzichte van een traditioneel datacentrum is 50 procent. De grootgebruikers onder ons, zoals Facebook en Google, zouden dus veel kunnen besparen door over te schakelen naar duurzame datacenters. We willen daarom de Facebookgebruikers die niet stoppen met Facebook oproepen om zich aan te sluiten bij een Facebookgroep die Facebook oproept om over te gaan op groene energie.

Facebook heeft de neiging om enigszins te reageren op verzoeken van gebruikers. Als het om privacy gaat, gebeurt dit meestal echter op een wat halfslachtige manier, waardoor het lijkt alsof het Facebook vooral lijkt te gaan om gebruikers een 'gevoel van controle' te geven, in plaats van werkelijke controle. Je moet als gebruiker ook wel erg alert zijn, wil je de veranderingen in de privacysettings kunnen bijbenen. Een heldere gebruiksaanwijzing over de huidige privacyintstellingen wordt gegeven in het onderstaande filmpje van de Electronic Frontier Foundation.

Greenhost heeft ook een Facebook fanpage. Voor een hostingprovider die claimt zich zorgen te maken over digitale rechten is een netwerksite als Facebook een onderwerp waar we nog niet klaar mee zijn. We vinden het niet leuk, maar zien weinig heil in stoppen. Voor onze Facebookpagina geldt dus in ieder geval: Betreden op eigen risico. Je sporen worden mogelijk gebruikt t.b.v. onderzoek door derden. Op de blog van Masters of Media wordt beargumenteerd dat het ook wel jammer zou zijn als alle critici zich uit Facebook zouden terugtrekken. Op dezelfde blog staan een aantal technische tips voor hoe je in Facebook zelf wat scripts kunt installeren om meer controle te krijgen over je privacysettings.