Hostingprovider Greenhost stopt per direct met het loggen van e-mailverkeer. Greenhost geeft daarmee het signaal af dat providers niet zonder meer de bewaarplicht hoeven te volgen. Loggegevens maken duidelijk wie wanneer met wie gemaild heeft. Greenhost hanteert vanaf 19 mei een opt-in beleid, waarbij klanten zelf kunnen aangeven of zij gelogd willen worden. "Providers moeten overschakelen naar privacy by design," stelt Greenhost op logmeniet.nl. Greenhost was een van de eerste duurzame hostingproviders, maar ziet digitale vrijheden als dé nieuwe uitdaging voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Greenhost vindt de bewaarplicht onnodig, onwenselijk en onterecht. Het monitoren van e-mail verkeer maakt van burgers verdachten en is een inperking van vrijheid en privacy. Daarom kunnen klanten van Greenhost voortaan zelf bepalen of hun e-mailverkeer gelogd wordt. "Mensen mogen dus zelf kiezen of ze behandeld worden als burger of als verdachte, " aldus Sacha van Geffen van Greenhost. Greenhost heeft de logfiles niet nodig en maakt uit de Telecommunicatiewet (art. 13.2) op dat als je niet logt ten behoeve van bedrijfsdoeleinden, je de gegevens ook niet hoeft te bewaren. Daarnaast valt te betwijfelen of hostingproviders wel onder de wetgeving vallen. Bovendien vindt Greenhost het verwerken van al die logdata veel te milieubelastend. Op de website logmeniet.nl is informatie te vinden over de actie. Logmeniet.nl fungeert ook als een platform voor andere providers die niet loggen en voor mensen die hun eigen provider willen oproepen te stoppen met loggen.
Greenhost werkt al tien jaar aan een maatschappelijk verantwoorde inrichting van zijn hostingfaciliteiten. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) betekent doorgaans: duurzaam en sociaal. Greenhost pleit ervoor de definitie van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen binnen de ICT-sector verder op te rekken door digitale rechten en vrijheden hierin op te nemen. Greenhost ziet het internet als een platform voor toegankelijke informatie, samenwerkingsverbanden en het vormen en uiten van opinies. Greenhost vindt dat de democratische potentie van het internet zo veel mogelijk gewaarborgd dient te blijven. De bewaarplicht is een van de vele maatregelen die momenteel het internet aan banden leggen en tegen fundamentele mensenrechten ingaan.
In verschillende landen is de implementatie van de bewaarplicht ongrondwettig verklaard. Het voor Europa invloedrijke Duitse Constitutioneel Hof oordeelde op 2 maart 2010 dat de Duitse implementatie van de bewaarplicht in strijd is met de Duitse grondwet. De Europese Commissie gaat de richtlijn opnieuw toetsen aan fundamentele grondrechten. Dit komt onder andere door het in december 2009 in werking getreden Verdrag van Lissabon, waarin naast privacy, een grondrecht op 'gegevensbescherming' is opgenomen. De Ierse hoogste rechter oordeelde op 6 mei 2010 dat de richtlijn getoetst moet worden aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Greenhost hoopt dat daarmee de bewaarplicht voorgoed naar de prullenbak zal verdwijnen.
Greenhost was de wegbereider op het gebied van groene webhosting, ontwikkelde een innovatief energiebesparend hostingplatform en was een van eerste gebruikers van Evoswitch, het meest duurzame datacenter van Nederland. Het Greenhost-team blijft innovatie koppelen aan maatschappelijk relevante kwesties en zet zich in voor digitale rechten en vrijheden. Greenhost is de eerste Nederlandse logvrije hostingprovider. Greenhost blijft up-to-date over de nieuwste technologische mogelijkheden door te investeren in kennisontwikkeling en experiment. Greenhost ondersteunt organisaties die zich hard maken voor persvrijheid, duurzaamheid en cultuur. Het Greenhost-team is flexibel, interdisciplinair en staat open voor dialoog.