Bewaarplicht mogelijk illegaal

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Het Europese Hof van Justitie zal de 'richtlijn dataretentie' gaan toetsen aan fundamentele rechten zoals privacy. Dat meldt Bits of Freedom. Dit ten gevolge van de uitspraak van de hoogste Ierse rechter, die stelt dat een uitspraak van het Europees Hof vereist is. De bewaarplicht in Nederland verplicht providers om een bepaalde lijst van communicatiegegevens een jaar lang te bewaren. Greenhost vindt de bewaarplicht onnodig, onwenselijk  en onterecht. De bewaarplicht maakt van burgers verdachten en is een inperking van vrijheid en privacy.

Er is niet veel bekend over hoe vaak verkeersgegevens opgevraagd worden. Vorige maand presenteerde Google de 'Government Requests Tool'. Deze tool maakt inzichtelijk hoe vaak overheden Google en YouTube verzoekt om iets van het internet af te halen of om privé-gegevens van gebruikers te verstrekken. De Nederlandse overheid heeft het afgelopen half jaar 67 keer informatie opgevraagd bij Google. Maar zoals Bit of Freedom terecht opmerkt, zegt het niet zo veel over hoe vaak de overheid gegevens opvraagt aan andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld verkeersgegevens bij internet- of hostingproviders, deze informatie is geheim.

In Nederland viel een wetsvoorstel om de bewaartermijn te verkorten van 12 naar 6 maanden in het water vanwege de val van het kabinet. Het wetsvoorstel werd door de Tweede Kamer controversieel verklaard.

In verschillende landen is de richtlijn dataretentie ongrondwettelijk verklaard. Onder andere het Duitse constitutionele hof oordeelde op 2 maart dat de richtlijn dataretentie in strijd was met de Duitse Grondwet. Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) heeft aangegeven de richtlijn opnieuw te willen toetsen aan de fundamentele grondrechten. Dit naar aanleiding van de uitspraak van de Duitse rechter, maar ook omdat in december 2009 het Verdrag van Lissabon in werking is getreden. Daarin is naast privacy ook het recht op 'gegevensbescherming' opgenomen. En nu dus op naar het Europese Hof…

Een actueel overzicht van de discussie over de bewaarplicht is te vinden in het bewaarplichtdossier van Bits Of Freedom.