Het Koelkastdilemma

NB: deze blog post is redelijk oud

We hebben sinds dit artikel een nieuwe website gekregen. Wellicht ziet dit artikel er daarom niet zo uit zoals je zou verwachten.

Als je denkt dat deze pagina erg nuttig is, en hij er niet mooi uit ziet of niet goed functioneert, neem dan contact met ons op.

Als je duurzaam wilt werken en leven dan wordt je vaak geconfronteerd met wat ik het 'koelkastdilemma' noem; Op welk moment kan ik het beste een nieuwe energiezuinige koelkast kopen, in plaats van diegene die ik nu heb. Wat rondkijken op internet levert bij milieucentraal en op energielastenverlager.nl een paar richtlijnen op maar die zijn totaal niet onderbouwd, daarom probeer ik zelf met een oplossing te komen. Het aardige is dat het koelkastdilemma niet alleen opgaat voor koelkasten maar voor alle zg. duurzame gebruiksgoederen.

Stel je voor ik heb een koelkast gekocht op t(0) (rode lijn), met een bepaald energieverbruik (zie grafiek) de grafiek begint niet bij nul want de koelkast heeft bij de productie ook energie gekost.

Koelkastdilemma

Als je op een tijdstip t(1) een nieuwe koelkast wilt kopen dan wordt je weer geconfronteerd met een basishoeveelheid energie van productie en milieuvriendelijke verwerking van je oude koelkast (groene lijn). Die nieuwe koelkast (de minder steile lijn) gebruikt minder energie in het gebruik, op een gegeven moment (bij t(2) ) kruisen de lijnen elkaar, dit is het moment dat je echt energie gaat besparen. Deze grafiek vertelt ons dat het belangrijk is dat het interval tussen t(1) en t(2) korter is dan de levensduur van die nieuwe koelkast, anders moet je pas een nieuwe kopen als de oude kapot gaat.

Het probleem is natuurlijk dat de fabrikant ons niet vertelt hoeveel energie er al gebruikt is bij productie en transport. Wat dit allemaal erg theoretisch lijkt te maken. Het enige wat we nu kunnen doen is (behalve meer openheid van fabrikanten eisen) uitgaan van de kostprijs van de electriciteit en van de koelkast. In essentie krijg je dan een zelfde soort grafiek en gelden dezelfde regels. Dit is beter te reproduceren dan de energiegegevens. Je zal nog steeds een weekje het energiegebruik van je koelkast moeten meten, maar bij nieuwe koelkasten wordt dat meestal op het label erbij gezet.

Dit alles is natuurlijk een behoorlijke versimpeling, maar geeft wel een stuk meer inzicht dan de niet onderbouwde beweringen van milieucentraal over dit onderwerp.