SSH keys voor externe toegang

 
Met SSH keys kunt u inloggen op onze hosting op ftp.greenhost.nl of shell.greenhost.nl zonder dat u het wachtwoord van de webmaster account hoeft te hebben. Op deze manier kunt u een webontwikkelaar of iemand anders toegang geven tot uw website zonder dat deze ook toegang heeft tot uw Service Centre. U kunt meerdere SSH keys toevoegen en op die manier meerdere personen op deze manier toegang geven tot uw hosting.

Wat zijn SSH keys?

SSH keys zijn een vorm van een public key systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van een sleutelpaar dat bestaat uit een public key en een private key. De public key kunt uploaden naar uw hosting pakket en daarna kunt u daar met uw private key op inloggen.

U kunt dit vergelijken met een sleutel en een slot, wat dan respectievelijk de private key en de public key zijn. Het op slot (public key) plaatst u op datgene wat u wilt beveiligen, in dit geval uw hosting pakket en vervolgens heeft u met uw sleutel (private key) toegang.

Naast dat alle SSH programma’s SSH keys ondersteunen, ondersteunen ook sommige FTP programma’s SSH keys, zoals Filezilla.

 

SSH keys beheren

Voordat u een SSH key kunt uploaden, moet u of degene die toegang wil hebben, eerst zelf een SSH keypair aanmaken. Hoe u dit precies moet doen hangt af van uw besturingssysteem. Met een zoekopdracht zijn online vele overzichtelijke handleidingen daarover te vinden.

Voor het beheren van SSH-keys gaat u in het Service Centre naar Hosting en dan naar SSH keys. Op de pagina ziet u een overzicht van alle SSH-keys die toegang hebben tot uw hosting pakket.

  • SSH-key toevoegen: klik op ‘SSH-key toevoegen’, plak de SSH-key in het veld Public Key en klik op ‘Maak aan’
  • SSH-key verwijderen: klik op het vuilnisbakje voor desbetreffende SSH-key

 

 

SSH-key wijzigen

Een SSH-key kan niet worden gewijzigd. Dus als een SSH-key wel moet worden gewijzigd, dan moet de oude worden verwijderd en de nieuwe worden geupload.